Na vzhled členů Hradní stráže se klade velký důraz. Je proto samozřejmostí, že kromě samotných vojáků musí bezchybně vypadat také jejich uniforma. Pokud někde upadne knoflík, uvolní se odznak nebo se oblečení zmuchlá či ušpiní, je v krejčovně stráže připravený tým švadlen, který problém vyřeší.

Každý den tyto krejčové připravují uniformy pro sloužící rotu. Je to tedy nekonečný koloběh kontrolování, přišívání, zdobení a žehlení. Denně je potřeba dát vojákům do bezchybného stavu 80 uniforem. „Někdy je připravujeme jeden den dopředu, maximálně ale dva dny. Když jsou kalhoty déle složené přes ramínko, začíná na nich být vidět puk, což už je špatně,“ vysvětlila Soňa Adamcová, která má v této činnosti dlouhou praxi. Za téměř dvě desetiletí si už ve všem vytvořila vlastní systém.

Všechno na uniformě Hradní stráže musí být striktně přesně umístěné. „Například hvězdy musí být dva centimetry od sebe. Vytvořila jsem si šablony. Když se rukáv položí, může se třeba pohnout a pak už to není přesné,“ uvedla hlavní krejčová na Hradčanech.

V dobách základní vojenské služby to bylo hektické

Kdykoliv do Hradní stráže přibývají nováčci, je potřeba je vystrojit a vyzdobit jim uniformy. „Na čepice dáváme odznak, zlatý pásek a černý podbradník. Obšíváme sako, zdobíme ho hodnostmi, přišíváme poutka a knoflíky. U kalhot pak řešíme délku, u zimních kabátů pak našíváme ještě chlupaté límce,“ uvedla výčet základních činností Soňa Adamcová, která tím zároveň připomněla, že každý člen stráže má letní a zimní uniformu, čímž se počet stejnokrojů dvojnásobí. V krejčovně se starají o uniformy zhruba 650 vojáků, a to jak strážních jednotek, tak i vojáků zajišťujících běžný chod Hradní stráže.

Než došlo k profesionalizaci vojáků, nastávaly švadlenám nárazově hektické dny. Tehdy totiž z Hradní stráže odcházelo i 200 vojáků najednou, zároveň je nahrazoval stejný počet nováčků. „Museli jsme stíhat všechno jim upravit a zároveň ještě zvládat běžnou přípravu uniforem do každodenní služby. Nikdo si v té době nesměl brát volno,“ zavzpomínala Soňa Adamcová.

Holubi a věnce

Jací jsou „největší nepřátelé“ uniforem Hradní stráže? Zkušená krejčová na Hradě pamatuje i vtipné situace. Šlo totiž o spojitost s ptačím trusem. „Stalo se, že voják přinesl uniformu s tím, že kolem letěl pták,“ řekla Soňa Adamcová s tím, že větu raději ani nedokončila. „Nikomu se do toho pak nechtělo, to je katastrofa. V takových případech se připraví uniforma nová a špinavá pak jde do čistírny,“ dodala ke kulantnímu řešení problému krejčová.

Další obtíže mohou nastávat v okamžiku pietního kladení věnců. Vojáci v ten okamžik předmět na zem pokládají pomocí zvláštního „ukročeného“ podřepu, při kterém krčí jednu nohu a druhá zůstává napnutá. Na textilii se v ten okamžik kladou velké nároky – a někdy to podle Soni Adamcové zkrátka nevydrží a kalhoty se roztrhnou.

Nejen na tyto karamboly jsou však v krejčovně pražské Hradní stráže vždy připraveni, a tak mohou turisté i další návštěvníci Hradu díky této pohotovosti obdivovat perfektně vypadající členy na čestných pevných stanovištích u vstupů do areálu.

Fotogalerie
16 fotografií