Slavnostní nástup československé brigády ve francouzském městečku Darney se uskutečnil 30. června roku 1918. „Tehdy byl předán prapor 21. československému střeleckému pluku, došlo zde k formálnímu uznání nároku Čechů a Slováků na samostatný stát,“ vysvětlil tiskový mluvčí Hradní stráže Jiří Havel.

Právě na Hradě v úterý jako vzpomínka na tento akt proběhla přehlídka v rámci oslav Dne ozbrojených sil. Návštěvníci mohli na místě vidět expozici současných a historických motorek Hradní stráže. V rámci přehlídky se lidem představila zdejší motocyklová jednotka, přehlídková jednotka a Hudba Hradní stráže.

Vzpomínka na dávný ceremoniál ve Francii se na Hradě pořádá každoročně, letos se ale vzhledem k jubilejnímu výročí odehrála ve větším měřítku. Koncert se běžně odehrává v Jižních zahradách Pražského hradu, tentokrát se ale uskutečnil na jeho III. nádvoří.

„Zítra (ve středu 28. června - pozn. red.) hlavně začíná výstava fotografií pod názvem Stráž na Hradě pražském, kde bude k vidění celkem 150 fotografií. Půjde o průřez od roku 1918 až po současnost,“ pozval veřejnost Jiří Havel na expozici, která návštěvníky seznámí se všemi etapami vývoje Hradní stráže.

Fotogalerie
16 fotografií