Pavel Kopp nyní žije v Praze. Roky však strávil v Římě. „Praha i Řím mají nádherný genius loci vyplývající z její bohaté historie a to se určitě nikdy nezmění,“ vysvětloval, jak jej lákají celý život obě města.

Konec Franze Kafky

„Po sametové revoluci se samozřejmě Praha otevřela a uvolnila, ale mnoho mých italských přátel nostalgicky  vzpomíná na její předrevoluční atmosféru s málo osvětlenými zamlženými uličkami, zavřenými obchody se staženými roletami, kde to dýchalo náladou z románů Franze Kafky,“ popisoval změny, které v Praze nastaly. 

Podle Pavla Koppa je už dnes Praha moderním světovým městem,  které by ale nemělo zapomínat na svůj jedinečný půvab. „Neměla by se příliš rozrůstat. Italové říkají, že je pořád ještě ,su misura di uomo‘, tedy že má lidské měřítko, asi něco jako Florencie, a to je důležitá přidaná hodnota,“ vysvětloval, proč má Prahu tak moc rád. Sám si myslí, že je ideálním místem pro život, zvláště když má člověk dobře placenou práci.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Magická Praha Eva Fornálová

Itálie v Praze

Přesto se roky vracel do Itálie. Co mu tady chybělo? „Jako fotografovi mi zde chybí to středomořské světlo, které tak miloval pan Josef Sudek... A pak také ta jižní uvolněnost lidí, kteří dokážou brát věci tak, jak jsou, a popíjejí v barech v pohodě svoji kávu nebo vínko, i když mají problémů možná více než my. Ale to je problém všech národů na sever od Alp. Měli bychom se trochu od Italů učit žít,“ říkal s úsměvem.

Ba dokonce autor podotýká, že sama Praha je protkaná italskou kulturou. „Naše kultura přece vychází také z antiky a z italské renesance a Praha je samozřejmě poznamenaná italskou architekturou, vždyť už od středověku zde žila početná italská komunita umělců a řemeslníků, kteří pracovali pro naše panovníky. Sídlili ve Vlašském dvoře na Malé Straně, kde je dnes Italský kulturní institut,“ poznamenal. 

Přestože je milovníkem Itálie, Prahu by nevyměnil. „Výhodou je malá nezaměstnanost, mnoho mladých Italů sem dnes přijíždí pracovat. Nevýhodou je ten náš navyklý přístup k životu, kdy žijeme ve stresu, když něco není tak, jak si přejeme,“ poznamenal, jak ho trápí negativní a nervózní přístup Pražanů. Dle fotek ale zjistíte, že v ulicích ve Starém Městě vidí celé ty roky lásku, šťastné holuby i poslední zbytky Kafkovy éry.

Malá ochutnávka z výstavy:

Fotogalerie
14 fotografií