Výstava v galerii městského úřadu Prahy 2 představuje stavby uplynulých sta let na Vinohradech a na Novém Městě. „Velkou roli hrál vznikl Velké Prahy v roce 1922. Většinou tyto stavby nahradily starou zástavbu, ale v případě několika staveb v okolí Vinohradské ulice vznikly jako nový urbanistický celek na Seidlově poli,“ představil projekt Oldřich Janota.

Mezi vystavenými významnými stavbami si můžete prohlédnout nejen obytné domy, ale také nemocniční, dopravní i administrativní stavby. Objevíte zde ale nejen významné architektonické celky, ale také rekonstrukce, které jsou velmi inspirativní. Například rekonstrukce kancelářské budovy Komwag v Perucké ulici, která je zástupcem těch nejnovějších staveb, jelikož byla dostavena teprve před třemi lety.

Video
Video se připravuje ...

Stavby století republiky 1918–2018 Eva Fornálová

Záchrana budov

Další z povedených rekonstrukcí, které tady objevíte, je proměna domů v Záhřebské ulici. Jako jedna z mnoha budov v Praze chátrala. Ovšem v roce 1998 jej nový britský investor nechal proměnit v propojený obytný administrativní komplex, který má díky vinohradskému architektovi působivý výhled ze střešního okna. 

Stavby století republiky je projekt nakladatelství Foibos a Kotěrova centra architektury, zahrnující celou Českou republiku. Které stavby by měly být do vznikající knihy zařazeny, o tom hlasovali v anketě, vyhlášené počátkem loňského roku, čeští architektoničtí odborníci,“ vysvětlovala tisková mluvčí Prahy 2 Lenka Prokopová. 

Doprovodný program

V rámci výstavy můžete navštívit i doprovodný program. Více se o všech stavbách dozvíte ve čtvrtek 22. února od 17 hodin na přednášce profesora inženýra architektury Vladimíra Šlapety, který se podílel na výběru významných staveb druhé městské části.

Fotogalerie
9 fotografií