Paneláky a krása? Může vám přijít, že tahle dvě slova nejdou příliš dohromady. Ovšem výstava Paneláci vám dokáže, že existují panelové domy a sídliště, které mají své kouzlo, pro které je můžeme obdivovat.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Paneláci odhaluje krásu panelových sídlišť. Eva Fornálová

Při detailním zkoumání projekt Paneláci zjistil, že z některých paneláků se stává skutečná architektura, nejen stavební znouzectnost. „Takové případy opravdu nastaly. Nejvíce se jich najde v 60. letech. Z té doby pochází nejzdařilejší sídliště,“ prozradil pro Blesk.cz profesor Rostilav Švácha, který se podílel na tvorbě tohoto projektu.

V dnešní době žijí v paneláku asi tři miliony Čechů. Tým badatelů přes obrovské množství prozkoumal 73 různorodých sídlišť. Nyní tak můžete skrz výstavu procestovat celou zemi, abyste zjistili, že ne všechny stavby jsou stejné, a že se každým desetiletím měnila. 

Králíkárny z Francie

Je zajímavé, že králíkárny jim neříkají jejich obyvatelé, ale lidé, kteří v nich nikdy nežili,“ řekl s úsměvem Švácha, který také podotkl, že ono označení pochází už z Francie, kde můžete také najít panelová sídliště, která jsou stejná jako ta u nás. A přestože se v 90. letech počítalo, že se ze sídlišť do budoucna stanou ghetta, nestalo se tomu tak. 

Kdy? Do 20. května, úterý až neděle od 10 do 18 hodin
Kde? Uměleckoprůmyslové museum v Praze, ulice 17. listopadu 2
Vstupné? 150 korun

Paneláci

Projekt Paneláci, nebo také dlouhým názvem Panelová sídliště v České republice jako součást městského životního prostředí, odstartoval před šesti lety. Cílem badatelského týmu bylo odhalit umělecko-historickou linku paneláků.  V každém kraji tak prozkoumávali pět až šest sídlišť tak, aby pokryli rovnoměrně celou republiku. Více se o celém projektu dočtete tady.

Fotogalerie
35 fotografií