Jiří Kubát v sobě milovníka techniky a kutilství nezapře. Už roky obchází sběrné dvory a kovošrot. A potom, co o jeho velkém koníčku ví i okolí, nosí mu šroubky a matičky a další věci, které by jim byly doma na obtíž.

Není tak divu, že je jeho žena svatá. „To víte, že to doma vadilo, když toho začalo být moc,“ prozradil s úsměvem Kubát, který by se své záliby jen tak nevzdal. „Musel jsem část přesunout do garáže, a dokonce si i pronajmout ateliér,“ popisuje, jak se umění pomalu, ale jistě hromadí.

Video
Video se připravuje ...

Betlémy pro radost si můžete prohlédnout v paláci YMCA Na Poříčí 12 Eva Fornálová

Betlémy pro radost

Za svůj život tvořil nejrůznější témata asambláže. Teď před Vánoci si můžete prohlédnout sbírku jeho betlémů. Ty pojal po svém a je vidět, že nadsázka a smysl pro humor umělci rozhodně nechybí. Některé betlémy znázorňují Ježíška jako vykrajovátko, sádrové vejce, píšťalku i jako červenou kuličku. Za svůj život tak Kubát vytvořil na dvacítku různorodých betlémů. Jeden dokonce celé svátky nosí jako šperk na krku.

První betlém jsem vyrobil z odpadu dřeva, když jsem ještě pracoval v České televizi. Bylo mi líto toho odpadu, a tak vznikl před mnoha lety tento betlém,“ ukazuje svůj jediný dřevěný betlém. Zatímco ten nejstarší je asi nejklasičtější, ten nejnovější, který vyrobil teprve před pár dny, sestavil z chlebníku a figurek, které sbíral několik let. Jeho tvorbu si můžete prohlédnout v Atriu YMCA v rámci výstavy Betlémy pro radost.

Asambláž

Jiří Jaromír Kubát se vyučil v mládí soustružníkem. K tvorbě se dostal v momentě, kdy v jedné práci likvidovali součástky. A najednou se kreativec dal do tvorby takzvané asambláže, která představuje trojrozměrnou koláž montážního principu.

Fotogalerie
18 fotografií