Pan Václav Zitta před pár lety natrefil na mladou studentku a sociální pracovnici Evu, která se rozhodla pomáhat lidem bez domova. Ta bezdomovcům nejprave aktivně hledala práci, ale to se nesešlo s příliš velkým úspěchem. Až nakonec vymyslela a zrealizovala svůj vlastní projekt s názvem »Přestupní stanice«, sama lidi z ulice začala zaměstnávat v »Přestupní stanici« (obchodě s oblečením) a pomáhá jim zvyknout si na pravidelný pracovní režim.

Jenže. Obchod Přestupní stanice měl původně otevřít už na podzim. Aktivistům však mizela jedna nabídka na zajímavé místo pro otevření obchodu za druhou. A tak se start projektu posunul o celého půl roku. Nakonec se vše v dobré obrátilo a Eva s ostatními kolegy obchod rozjela. Práci v něm dala i bezdomovci Václavu Zittovi. 

Hlídač i prodavač

Václav Zitta, který žil dlouho na ulici, se stal hlídačem objektu, ve kterém Přestupní stanice sídlí. A to dokonce na plný úvazek. Navíc vypomáhá i prodejem oblečení. 

Přišel o lásku, ale získal rodinu

Zaměstnáním získal peníze i znovu důvěru rodiny, bohužel přišel o tehdejší přítelkyni, která hodně pila. Teď si však novou lásku nehledá. Stále cítí, že má před sebou ještě kus práce. Všechno zlé je ale pro něco dobré. Konečně se shledal po osmnácti letech se svým synem. „Stále jsem ho bombardoval na e-mailu, až mu to nedalo a zavolal mi,“ vzpomínal s úsměvem na tváři na důležitý moment jeho života, kdy si k sobě se synem konečně našli cestu.

Ze stanu do spolubydlení

A nejenom, že se začal scházet s rodinou. Konečně už nežije na ulici. „Bydlím s kolegou. Když se dozvěděl, že žiju ve stanu, nabídl mi, abych bydlel s ním. Tehdy mu umřel syn a byl opuštěný a mě bere jako druhého syna. Tím, jak mu je už 74 let,“ svěřil se pan Václav. Rád by se však jednoho dne dostal do vlastního, kde by mohl říkat, že je to doma. To  je zatím v rukou poslanců, kteří rozhodnou, jak to bude vypadat v budoucnu se sociálním bydlením.

Pokud byste chtěli potkat pana Václava osobně, stačí se vydat do obchůdku Přestupní stanice, který je sekáčem a komunitním místem v jednom. Každé úterý v podvečer tady například pořádají promítání nejdiskutovanějších filozofických filmů z celého světa.

Fotogalerie
33 fotografií