Stejně tak jako většina lidí na svobodě, také odsouzení chodí na osmihodinové směny, a to pět dní v týdnu. Někdy pracují i o víkendech.

Vstáváme ve čtyři nebo v půl páté ráno, když jdeme na ranní,“ popsal Lukáš. „Odpolední směny míváme od dvou do desíti,“ doplnil.

„Člověk už je napůl venku,“ těší se Lukáš, kterému zbývá do propuštění rok a půl. S rozpačitostí přiznal, že si odpykává trest za loupežné přepadení.

Pokud vás zajímá, kolik reálně vězeň dostane do ruky peněz za odpracovaný měsíc, neočekávejte závratnou sumu. Za měsíc práce si vydělá 4500 korun. „Z toho se nám platí pobyt a dluhy, které máme,“ rozpovídal se. Ve výsledku mu z částky příliš nezbude.

„Vychází to do jednoho tisíce korun na kapesné,“ prozradil odsouzený, který je rád i za to málo, které si tady může vydělat.

Za rok a půl čeká Lukáše svoboda. Už teď ví, že by loupežné přepadení neopakoval. Ovšem jakou prací by se chtěl živit, zatím netuší. V hlavě má zatím jen touhu opět vidět vlastní rodinu.

Možnost pracovat pro Pražské služby na třídící lince mají vězni už rok. „Během směny je zaměstnáno čtyři až pět odsouzených,“ prozradil Radim Mana, tiskový mluvčí Pražských služeb. V současné době tak zaměstnávají 20 odsouzených. Pokud se při třídění osvědčí, po propuštění dostanou šanci získat zde práci na trvalý pracovní poměr.