„Pokud uvidíte ráno před orlojem či Karlovým mostem několik párů Číňanů ve svatebních šatech, nemyslete si, že tu budou mít obřad. Čínští obyvatelé, kteří u nás uzavírají manželství, by se dali spočítat na prstech. Ti, kteří se fotografují u památek, jezdí pouze za cílem udělat si tu hezké svatební snímky,“ vysvětlila vedoucí oddělení matrik Prahy 1 Hana Hájková.

Jde o novodobý trend, kdy Číňané projedou třeba celou Evropu pouze kvůli fotkám. „Opravdu jedou například na 14 dní do Evropy a udělají si fotky ve svatebním v Praze, Vídni, Londýně a pak je doma ukazují,“ dodala Hájková.

V Číně nemají tak hezké památky

Anna s Nelsonem přijeli do Prahy v neděli večer pouze na jeden den. „Dorazili jsme do Česka až z Hong Kongu, abychom si tady udělali svatební fotografie, protože se nám tu hrozně líbí vaše památky. U nás v Číně jsou akorát samé obrovské a moderní mrakodrapy,“ uvedl čínský pár, který se bude brát až v říjnu v rodném Hong Kongu.

Číňané milují Prahu, kterou znají také díky romantickému filmu s názvem Jen my víme kde. „Tento film tam znají úplně všichni. Dokonce jsme si ho promítali i na hodinách čínštiny v Pekingu, když jsem tam byla na výměnném pobytu,“ popsala studentka 3. ročníku čínštiny Klára.

Podívejte se, jak vypadá svatební focení v zimě:

Video
Video se připravuje ...

Nový trend: Číňané jezdí do Prahy na den kvůli svatebním fotkám. svatebnifotoprovas.cz

Číňanům nevadí ani brzké vstávání, které musí kvůli fotografiím absolvovat. „Musí vstát opravdu brzy, s líčením to vychází klidně na třetí hodinu ranní. Fotit se začíná hned při svítání. Populárními lokalitami pro ně jsou hlavně Karlův most, orloj, Staroměstské náměstí a samozřejmě Pražský hrad,“ sdělila Blesk.cz svatební fotografka Daniela Lišková, která Annu a Nelsona fotila.

Ti se v Praze opravdu moc dlouho neohřáli. „Hned večer zase odjíždíme. Pokračovat budeme do Vídně, kam se chceme ještě podívat, když už jsme navštívili Evropu,“ vysvětlila Anna s Nelsonem při pondělním focení.

„Potom při svatební oslavě budou své fotografie u pražských památek ukazovat svatebčanům a známým, kteří je budou obdivovat. Tak to funguje,“ popsala Daniela, která fotí už několikátý čínský pár, který ji s tímto přáním oslovil.

Podívejte se, jak Číňané na svatebních fotografiích vypadají:

Fotogalerie
10 fotografií