U jednoho z východů vlakového nádraží v Holešovicích mají lidé možnost už dva měsíce pozorovat růst velice netradiční umělecké výstavy. Místní bezdomovec u nádraží žije už tři roky a letos se rozhodl, že radikálně změní svoje okolí. Tři vyvýšené travnaté plochy zbavil vzrostlé trávy a plevele.

Namísto nepořádku v podobě PET lahví, cigaretových nedopalků a injekčních stříkaček začal bezdomovec Honza na místě vystavovat lidem své „pouliční umění“, jak svou stálou expozici nazývá.

Výstavu Honza zdobí věcmi, které lidé vyhazují.
Autor: Daniel Vitouš

„Já piju alkohol. Neříkám, že ne, ale jedině za svoje,“ upozornil Honza, že získaných peněz od lidí nezneužívá. Příspěvky vybírá do prasátka a za získaný obnos potom zkrášluje svou výstavu novými květinami. „Kytky se musejí koupit, ty se nesmí krást,“ dodal.

„Paní mi třeba dala dvacet korun, tak jsem koupil kytičku. Za měsíc paní přišla a ptala se, kde tedy tu kytku má. Tak jsem jí řekl, že támhle v holince. Paní měla radost, že jí bezdomovci koupili květinu,“ vypráví Honza, který sedí na obrubníku jedné z travnatých ploch. Každá z nich má tvar kruhu a místní bezdomovec jim říká kolosea. Dvě z nich dostaly od svého autora jména „Betlém“ a „Mycí linka“.

Honza má rád recesi, na toaletu proto umístil také ceduli. Ubezpečuje, že záchod je čistý.
Autor: Daniel Vitouš

Zahrada „co dům dal“

Květiny zasazuje do čehokoliv, co kolem najde. Uměleckým květináčem se nejčastěji stávají předměty, které lidé vyhodí. „Těch věcí se lidé zbavují a my jim vracíme život,“ popisuje svůj záměr Honza, který během rozhovoru se svým kamarádem popíjel rum s colou.

Za peníze z vratných lahví Honza dokonce pořídil solární lampu, aby na expozici bylo vidět také za tmy. Během noci ale u výstavy autor není. „My spíme jinde. Dvakrát už nám to tady zbořili, ale my to dali dohromady a jedeme dál. Někdo se mi vysmívá, že to tu nevydrží, ale uvidíte, že vydrží,“ ujišťuje o svém odhodlání pouliční umělec.

Součástí výstavy je také ukazatel ve stylu M*A*S*H 4077.
Autor: Daniel Vitouš

Brání výstavu svým tělem, policie pomáhá

Na Honzu a jeho snažení už si místní lidé zvykli. Od zaměstnanců nádraží dostává dezinfekční prostředky, kterými Honza čistí různá zákoutí. Také policisté z nedaleké stanice s bezdomovcem komunikují. „My vám to budeme hlídat, říkají. Je to přece lepší, než aby se tu povalovaly injekční stříkačky a další věci,“ míní Honza a spolupráci si pochvaluje.

Bezdomovec Honza čistí prostor kolem dezinfekčními prostředky.
Autor: Daniel Vitouš
Párkrát už se kvůli expozici dostal do potyčky s jinými obyvateli bez přístřeší. „Občas přijdou bezdomovci od Vltavské a machrují na nás. Já sám nikomu neubližuju, ale když se bráním, tak pak skončím tady na policii. Vysvětluju jim, že problémy sem vždycky přinese někdo jiný. Já přeci nikoho nenapadnu, proč bych to dělal. Někteří lidé jsou ale zlí. Nevím proč,“ vypráví o vandalství jiných bezdomovců Honza.

„On totiž není bezdomovec jako bezdomovec, víte? Neházejte nás do jednoho pytle. Já nežebrám, to je základ. Snažím se být čistý a čistě oblékaný, nekradu, neloupím. Město nám dává možnost přežít, tak mu to vracíme aspoň touhle výstavou,“ povídá o sobě dál bezdomovec z holešovického nádraží.

Květiny Honza kupuje z příspěvků od lidí.
Autor: Daniel Vitouš

Ztráty a nálezy s požární ochranou

Celá výstava je označená cedulí s textem „Bezdomovci svému městu“, která je přeložená do angličtiny, španělštiny a vietnamštiny. V areálu se počítá se vším – Honza má proto připravený také hasicí přístroj. „Krom autorství jsem také šéf požární hlídky,“ usmívá se.

Na stěně u výstavy ještě visí háčky. Na nich jsou klíče od bytů, od auta nebo od trezoru – místní pouliční umělec totiž vede také ztráty a nálezy. „Jestli jsou nějaké klíče vaše, tak si je klidně vezměte,“ vtipkuje Honza.

O svém odhodlání celou netradiční expozici udržet je Honza skálopevně přesvědčen. Naopak má v plánu ji rozšiřovat tak, jak to jen půjde. Redakce Blesk.cz se na místě s autorem výstavy domluvila, že časem opět zjistí, jak se tomuto netradičnímu projektu v Praze na nádraží v Holešovicích daří.

Reportáž najdete ve zpravodajské show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Bezdomovec předělal pražské nádraží v zahradu! A záhada tajemné ohrady odhalena Matěj Smlsal, David Vaníček

Prohlédněte si celou expozici na nádraží i ve fotogalerii:

Fotogalerie
14 fotografií