Od kdy a jak se vůbec měří v Praze počasí?

Pravidelná měření začala v pražském Klementinu v roce 1775 a je to nejstarší řada měření ve střední Evropě. Už dříve, od roku 1752, zde existovaly nepravidelné záznamy o počasí, a jednotlivé zmínky o povětrnosti lze dohledat v zápisech ještě o 50 let starších.

Jaké zajímavé teplotní rekordy byly zaznamenány v Praze?

Rekordy jsou zajímavé v obou extrémech, kladné i záporné. Ve studené části roku byla zjištěna klementinská teplota vzduchu 17,4 °C v lednu 1993 či -27,6 °C v březnu 1785. V teplé části roku byla nejvyšší klementinská teplota vzduchu 37,8 °C v červenci 1983, tehdy padl v Praze-Uhříněvsi také absolutní teplotní rekord 40,2 °C, překonaný až 20. srpna 2012 v nedalekých Dobřichovicích, kde bylo 40,4 °C, nejnižší červencová teplota 7,8 °C byla v Klementinu změřena v roce 1962.

Jak moc jsou měření počasí přesná a jak moc jsou úspěšné předpovědi počasí pro Prahu?

Dnešní měřicí technika je velmi přesná a přenos dat rychlý. Meteorologové mají k dispozici okamžité hodnoty měření z celé republiky. Předpovědi počasí jsou řešeny pomocí složitých matematických modelů, náročných na početní výkon takzvané superpočítače. Na vývoji a zlepšování numerického modelu pracuje tým meteorologů, říkáme jim „modeláři”, náš model Aladin se postupně zlepšuje. Žádný výpočetní model nebude nikdy úplně přesný, ale předpověď na 3 dny je už dnes velmi spolehlivá.

Konec loňského roku a začátek roku 2016 se nesl ve znamení rozmarů počasí. Pražany ještě v březnu překvapila sněhová nadílka. Jak moc jsou takovéto změny počasí obvyklé a jaká je jejich příčina?

Sníh v březnu není zas až tak neobvyklý, spíše jsme si za posledních 10 až 20 let zvykli na mírnější zimy. Výkyvy počasí se však skutečně zvětšují, do budoucna počítáme s rostoucí extremalitou, která je důsledkem všeobecného oteplování zemského povrchu.

Jakou techniku a jaké měřící systémy má Český hydrometeorologický ústav v současné době k dispozici?

Prvky počasí jsou měřeny pozemními automatickými stanicemi na zhruba 180 stanicích na celém území ČR, na 38 stanicích jsou také pozorovatelé počasí. Dále jsou k dispozici dva úplně nové meteorologické radary, v Praze-Libuši jsou do atmosféry třikrát denně vypouštěny balónové radiosondy a jsme členy Eumetsatu a přijímáme družicové snímky. Mimo to využívá i novějších metod dálkového měření, např. pomocí windprofilerů, tj. akustických měření profilu větru.

Meteorologové mají k dispozici dva nové radary, které se nacházejí v Praze-Libuši.
Autor: ČTK

Hodinové předpovědi se někdy liší od předpovědi aktuální. Čím je to způsobeno?

To souvisí s předchozí odpovědí – nesmíme dogmaticky sledovat např. aplikace v telefonech, která uvádí přesný výsledek výpočtu pro dané souřadnice a čas. Trvalé srážky na postupující frontě odpovídají předpovědi, ale v případě přeháněk, bouřek nebo mlh je to složitější a matematický model nemůže postihnout rozměrově malé jevy, jakými jsou třeba přeháňky.

Byly někdy v Praze zaznamenány takové jevy jako například kulový blesk nebo tornádo?

Kulový blesk je poměrně problematická otázka, o odborném záznamu nevím. Tornáda u nás nejsou tak vzácná, jak by se na první pohled zdálo, každoročně jich je na území Česka pozorováno několik, včetně z území Prahy. Záznamy o tornádových jevech najdeme i ve starých kronikách.

Jak jsme na tom v Praze s ovzduším? Zlepšuje se nebo zhoršuje?

Kupodivu to není tak hrozné, avšak závisí na lokalitě. V kaňonu Legerovy ulice v době dopravní špičky bývají nezdravě vysoké koncentrace polétavého prachu (ten se do ovzduší dostává krom kouře z komínů a sazí z výfuků aut především otěrem z brzd na autech) a oxidů dusíku. V Praze je ale také dost parků a zeleně, kde je kvalita ovzduší velmi dobrá. Pak také záleží na celkové povětrnostní situaci. Při teplotních inverzích a mlze je kvalita ovzduší špatná, ale při větrném počasí a dobrých rozptylových podmínkách je vzduch i v tak žijícím městě, jako je Praha, velmi dobrý.

Lidé už od pradávna používají různé pranostiky, například březen za kamna vlezem, duben ještě tam budem a tak dále. Jak se na takovéto pranostiky dívá meteorolog?

Je to hezká lidová slovesnost, ale pro předpověď počasí nemá vůbec žádný využitelný význam.

Překvapilo vás osobně někdy počasí? Nestalo se vám někdy, že jste ráno nechal doma deštník a pak zmokl?

Občas se mi to stává, ale čím dál méně, díky zlepšování kvality předpovědí. Dnes můžeme být v kontaktu s pozorováním i předpověďmi počasí, díky chytrým mobilům, takže se i během pobytu venku můžeme informovat o tom, kde se vyvíjejí např. bouřky nebo jak postupuje fronta. Jezdím hodně na kole a počasí proto bedlivě sleduji, protože zvlášť nesnáším jízdu v bahně.

Dala už zima definitivní sbohem Praze? Můžeme se v hlavním městě už konečně těšit na sluníčko a teplé dny, nebo nás ještě může překvapit sníh?

Blíží se konec března a s nějakým větším sněžením už nepočítejme. Mohou se vyskytnout sněhové přeháňky, střídané už vydatnějším slunečním svitem. V blížícím se dubnu už v Praze všechno rozkvete a začne se zelenat, takže jaro je už na dohled.

Jaké budou letošní Velikonoce v Praze s ohledem na počasí?

Na to se zeptejte tři dny předem. Teď bychom se nejspíš do správné předpovědi ještě netrefili.