Budovu společnost Penta slavnostně představila loni koncem října - právě tehdy byl také stržen poslední kus ochranné fólie, která unikátní zlaté opláštění budovy zakrývala. „Je to unikátní fasáda od architektonického studia Zahy Hadid. Je to v podstatě umělecké dílo. Po navýšení nákladů stála půl miliardy korun a její dokončení trvalo dva roky. Je to nejdůležitější prvek této ikonické stavby,“ řekl tehdy úvodem slavnostního dokončení majitel společnosti Penta Real Estate Marek Dospiva. 

Video
Video se připravuje ...

Zlatý plášť Masaryčky byl pro stavitele oříškem. Skládá se ze tří tisíc unikátních modulů Blesk

V polovině dubna se ovšem v opláštění objevila díra - několik kusů zlatých plátů zjevně chybí. Všimli si toho někteří Pražané, již chodí kolem. „Masaryčka po nočním větříku,“ napsal jeden z nich v domnění, že za chybějící pláty může silný noční vítr. Záhadu ovšem pro Blesk.cz objasnil mluvčí Penty Martin Lánský. Nejde o důsledek větru, ale o plánovanou opravu! Chybějící části totiž podle něj vykazovaly „drobné nerovnosti z výroby“, a tak budou vyměněny. „Opravu provádí dodavatel fasády, k osazení nových dílů má dojít v nejbližších dnech, pravděpodobně už zítra, pokud počasí dovolí,“ řekl v úterý Lánský.

Zlatý plášť tvoří přes tři tisíce fasádních modulů, přičemž každý z nich je unikátní a musí sedět s přesností na desetiny milimetru. Každý díl se musel navrhovat a vyrábět zvlášť. Stavitelé při instalaci fasády čelili celé řadě výzev, které její dokončení zdržely. Oříškem pro ně byl například výběr té správné zlaté barvy tak, aby příliš neoslňovala a zároveň aby vynikla v každém počasí v různých světelných podmínkách.

Výběr správného odstínu zabral včetně testování několik měsíců. Stavitelé si nechali vyrobit testovací díl, jehož vlastnosti pak bedlivě pozorovali. „Napoprvé jsme se celý tým shodli na jedné variantě. Když jsme ale začali testovat chování té fasády v různém počasí a různých světelných podmínkách, došli jsme po dvou měsících k úplně jinému návrhu,“ vysvětlil v říjnu Rudolf Vacek, který měl průběh stavby pod dohledem.

Fotogalerie
20 fotografií