Kijivu své páté mládě porodila po půl jedné v noci na pátek 12. dubna. „Chovala se velmi zkušeně a přitiskla si je k prsu, takže již před jednou jsme měli potvrzeno, že mládě pije. To všechno víme ze záběrů kamer; všemu jsme nechali volný průběh a na vlastní oči se šli na Kijivu s mládětem podívat, až když se v 8 ráno zvedla opona zakrývající expozici goril,“ sdělil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Hodina pravdy jako u Cimrmana

V tom okamžiku seděla Kijivu se svým čerstvě narozeným mládětem hned vedle Duni s malou Mobi. „Byl to úchvatný pohled! Hned se před ně ale postavil otec obou mláďat Kisumu a pak od sebe kousek poodešly,“ popsal ředitel a v nadsázce dodal, že výjev připomínal cimrmanovskou „hodinu pravdy“.

„Byla tam babička Kijivu vedle své vnučky Duni, která měla v náručí její pravnouče Mobi. Pro novorozené Kijivino mládě je přitom Mobi sourozencem, mají společného otce Kisuma, a současně i praneteří.“

Slavná kmotra

Podle ředitele panuje v tlupě harmonie, takže pavilon Rezervace Dja zůstává otevřený. „Pohlaví Kijivina mláděte zatím se stoprocentní jistotou neznáme, ale zdá se, že by mohlo jít o samičku. Zato zcela přesně víme, kdo mu vybere jméno. Bude to slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodall, která je také 11. května v 11 hodin slavnostně „pokřtí“,“ dodal Bobek.

VIDEO: Gorila Duni s miminkem letos v lednu.

Video
Video se připravuje ...

Gorila Duni s miminkem, 18. ledna 2024 Blesk.cz - Veronika Foltová

Fotogalerie
17 fotografií