„Protože bychom si pro naše pacienty přáli lepší zázemí, rozhodli jsme se my, zaměstnanci Pediatrické kliniky, založit sbírku, jejímž prostřednictvím bychom vybrali na studii k projektové dokumentaci, která by nám pomohla odstartovat tolik potřebnou rekonstrukci,“ píše se v popisu sbírky.

Budova je podle nich oddělená od jiných budov poskytujících péči dětským pacientům, takže je třeba děti převážet venkem. „Vybavení pokojů a přilehlé zázemí je již velmi zastaralé, působí tísnivě a depresivně,“ napsali zaměstnanci kliniky, která ročně pečuje asi o 1600 dětí.

Více než 95 let stará nemocnice se v současné době opravuje, rekonstrukce několika pavilonů vyjde na stovky milionů korun. Ukončené byly podle Sulka například opravy Kliniky dětské chirurgie a traumatologie. „S rekonstrukcí Pediatrické kliniky je rovněž počítáno a postupně se na ní i pracuje. S tím souvisí i vznik budoucího nového pediatrického pracoviště,“ sdělil. Obecně podle něj nemocnice aktivitu zaměstnanců vítá, zde ale podle něj „došlo k informačnímu nesouladu“.

Potřeba je 360 tisíc

Sbírka začala minulý čtvrtek a do úterních 14:40 se v ní vybralo asi 90 000 korun z plánovaných 360 000 korun. Mají být použity na studii k projektové dokumentaci nového Pediatrického centra, které nemocnice plánuje vybudovat. „Toto centrum bude zahrnovat nový prostor pro Pediatrickou kliniku, který bude mít těsnou návaznost na Kliniku dětské chirurgie a Oddělení dětské intenzivní medicíny. Bude tak tvořit pro děti ucelený komplex péče, kde bude odpovídající sociální i zdravotnické zázemí a všichni potřební dětští specialisté budou pod jednou střechou,“ píše se v popisu sbírky na portálu Donio.

Video
Video se připravuje ...

Přistání vrtulníku v Thomayerově nemocnici v Praze, který převezl zraněné z rohledny na Děčínsku. (3. 8. 2023). Václav Burian

Ve sbírkách už se na projekty v přímo řízených nemocnicích MZd v minulosti vybíralo, například před dvěma lety na hřiště a terapeutickou zahradu Fakultní nemocnice v Motole. Častější jsou ale dary různých nadačních fondů či neziskových organizací přímo nemocnicím, například přístrojů nebo peněz na výzdobu či jiné vybavení.

Fotogalerie
13 fotografií