Domy mají vyrůst na zelených pozemcích mezi budovou supermarketu Tesco a nynější zástavbou v Michelangelově ulici. Podle žádosti o stavební povolení půjde o tři domy, z nichž dva budou propojeny společným podzemním podlažím.

O platnosti územního rozhodnutí k záměru nyní podle zástupců městské části rozhoduje Nejvyšší správní soud (NSS) na základě kasační stížnosti jednoho z místních obyvatel. To však nemá odkladný účinek a investor podal žádost o stavební povolení, ke které zahájil úřad minulý týden řízení. Proti územnímu rozhodnutí v minulosti Praha 10 neúspěšně podala odvolání, podle starosty Martina Valoviče (ODS) investor s radnicí nekomunikuje.

Zastupitelé po delší diskusi přijali usnesení, podle něhož bude radnice ve všech případných řízeních k projektu, ve kterých bude účastníkem, uplatňovat negativní stanoviska. Zároveň do rozhodnutí NSS pozastaví zvažovaný prodej pozemků u metra Skalka stejnému investorovi, který je chce využít pro další bytový projekt. Zastupitelstvo také uložilo radě zahájit jednání s firmou tak, aby oba projekty reflektovaly zájmy místních obyvatel.

Podobu záměru v Michelangelově ulici na jednání za místní obyvatele kritizoval Peter Michajlov. Stávající bytové domy by podle něj byly novou výstavbou zcela zastíněny. Velmi problematická pak je dopravní situace, protože pro celou oblast je pouze jeden vjezd a výjezd z Úvalské ulice a už teď je průjezdnost velmi komplikovaná. „Naší snahou je zajistit to, aby se v té lokalitě dalo žít,“ řekl Michajlov.

Prodej dalších pozemků?

Radnice zároveň jedná s investorem o prodeji městských pozemků, které developer potřebuje pro další projekt u metra Skalka. To kritizovali především opoziční Piráti, podle kterých s ohledem na přístup firmy k projektu v Michelangelově ulici není na místě jí jakkoliv vycházet vstříc. Za nedostatečné označili přijaté usnesení, že pozemky radnice neprodá jen do rozhodnutí NSS, a neúspěšně navrhli vlastní, které by prodej zakázalo úplně.

Zástupci vedení radnice uvedli, že Exafin městské pozemky pro projekt na Skalce nutně nepotřebuje, ale bez nich nebude respektovat urbanistickou studii městské části ohledně podoby výstavby. Přijaté usnesení podle nich otevírá prostor k jednání. Případný prodej parcel by pak muselo odsouhlasit zastupitelstvo městské části i hlavního města, dodal místostarosta Tomáš Pek (TOP 09).