Olga Kočková zemřela v noci na 14. února ve spánku po dlouholetém boji s vážnou nemocí, bylo jí 79 let. V mládí byla provazochodkyní, provdala se za Václava Kočku st. (82), jenž od 60. let provozoval slavnou Matějskou pouť na pražském Výstavišti. Na to ostatně v dojemném proslovu poukázaly vnučky Olgy a Václava Kristine a Olinka. 

„Naše babička se narodila do známé rodiny jako druhorozené dítě. Vyrůstala se čtyřmi sourozenci a s rodiči cestovala po celém světě. Byla pracovitá, od 15 let pomáhala tatínkovi na Matějské pouti. V 18 právě tam potkala svoji životní lásku, našeho dědečka. Zamilovali se do sebe a zplodili tři děti lásky, Jana, Václava a Olgu,“ uvedly dívky při obřadu, který se konal od 11 hodin v Břevnovském klášteře.

Video
Video se připravuje ...

Rodina se naposledy rozloučila s Olgou Kočkovou (†79): Srdceryvná slova vdovce a plačící vnoučata! Blesk TV

„Babičko, moc ti děkujeme za to, jak jsi nás vedla a učila nás tomu, jak milovat své okolí. Děkujeme všem, kteří se s ní přišli rozloučit a vzdát hold její památce. Byla jsi ta nejlepší babička, kterou jsme mohli mít. A jak jsi mi vždy říkala, že jsem tvoje malá Olinka, moc ti děkuju za to, cos nás všechny naučila. Říkala jsi, že s úsměvem jde všechno líp, tím se budu celý život řídit a předávat to všem. Navždy tě budeme milovat a navždy budeš v našich srdcích,“ dodala Olinka.

Cestu k Břevnovskému klášteru zdobily obří srdce z rudých růží se stužkami, jež své milované babičce na rozloučenou připravila vnoučata. Pracovníci pohřební služby rakev naaranžovali na katafalk před oltářem, po obou stranách ji zdobily fotografie zesnulé Olgy a další květinová srdce.

Na obřad dorazily zhruba dvě stovky smutečních hostů. Nejbližší rodinu včetně manžela Václava st., syna Jana a dcery Olgy, přivezly čtyři velké černé mercedesy přímo před kostel. Na obřadu zazpíval také Daniel Hůlka, a to píseň Ave Maria. Zhruba po hodině byla rakev s ostatky Olgy Kočkové naložena do kočáru, který táhlo koňské čtyřspřeží. Průvod se vydal Bělohorskou ulicí směrem k hřbitovu v Řepích, kde byla Olga uložena do rodinné hrobky. 

Širokou rodinu Kočkových provází řada tragédií: Olga přišla o syna Václava ml. (†40), jenž byl zastřelen v říjnu 2008 v restauraci Monarch podnikatelem Bohumírem Ďuričkem. Právě vedle něj v hrobě v Řepích nalezla poslední odpočinek. O deset let později tragicky zemřel její vnuk Jan Kočka ml. (†28), jenž pod vlivem drog vjel na D11 do protisměru a narazil do dodávky.

Dojemná slova vdovce a vnuka

Jejího manžela, vdovce Václava st., smrt Olgy zdrtila. Při obřadu jen stěží zadržoval slzy, jeho syn Jan a dcera Olga jej při cestě z kostela museli podpírat. Kondolence u hrobu pak přijímal vsedě. „Byla nejbližší bytostí v mém životě, jednou z nejdůležitějších, vedle dětí a vnoučat. Byla ale taky člověkem s velkým srdcem a zároveň odvahou čelit všemu, čím jsme kdy museli projít. Takový člověk nikdy nepřestane chybět,“ řekl už dříve o své manželce Blesku.

Byla to babička a máma, jak má být. Vždy byla tím, kdo držel rodinu pohromadě, dokázala zklidnit vášně i pohladit. I když jsme věděli, že je vážně nemocná, a měli čas se na její odchod připravit, stejně to bolí,“ uvedl o Olze její vnuk Václav Kočka nejml.

Pohřeb Olgy Kočkové (†79)
13:52
23. 2. 2024

Rozloučení s Olgou Kočkovou, k němuž se mohla připojit veřejnost, je u konce. A tím také končí náš ONLINE přenos. Děkujeme za pozornost.

 
13:41
23. 2. 2024

Zástup lidí, kteří Kočkovým přišli vyjádřit upřímnou soustrast, se zkrátil na méně než polovinu. Lidé se postupně rozcházejí. Okruh blízké rodiny a známých bude v setkání pokračovat v soukromí.

13:19
23. 2. 2024

Hned po spuštění rakve zazněl legendární hudební motiv z filmu Tenkrát na Západě od Enia Morriconeho, který přezpívala i Věra Špinarová pod názvem Jednoho dne se vrátíš. Následovala píseň Už z hor zní zvon. U hrobu se střídají členové rodiny a jeden podruhém se s Olgou loučí. Hlava rodiny Václav Kočka st. odcházela se slzami v očích, zatímco jej syn Jan objímal kolem ramen. Václav Kočka st. se posadil na černou židli nachystanou přímo u hrobu, ostatní rodinní příslušníci a známí jim nyní vyjadřují upřímnou soustrast potřesením ruky a polibky na tvář. 

13:12
23. 2. 2024

Zástup lidí, kteří se přišli s Olgou Kočkovou rozloučit, zaplnil celou příchozí cestu. Rakev s jejími ostatky už je uložena v hrobce. Součástí smutečního obřadu bylo také vypuštění holubiček z klece. Farář přednáší modlitbu a lidé tiše vzpomínají. Přímo před hrobem stojí syn Olgy a Václava st. Jan Kočka v černém kožichu.

13:08
23. 2. 2024

Pracovníci pohřební služby začali spouštět rakev do hrobu – hraje při tom akordeon.

13:02
23. 2. 2024

Průvod s rakví dorazil přesně ve 13:00 na hřbitov v Řepích. Na vše dohlíží mnohočlenná ochranka. Muži v kabátech usměrňují novináře a dohlížejí na klidný průběh celé akce. Na místě panuje vesměs klidná atmosféra, zástupy lidí míří k hrobu, kam bude rakev uložena a kde odpočívá i Václav Kočka mladší.

Video se připravuje ...
12:54
23. 2. 2024

Před branou řepského hřbitova už čekají zástupy lidí. Z dálky je slyšet hudba, která doprovází kočár. Ke hřbitovu zbývá průvodu ujít posledních pár set metrů. Za kočárem je vzorně seřazená kolona aut, jejíž součástí je také sanitka.

12:42
23. 2. 2024

Jsou připraveny také holubice, které členové rodiny na počest Olgy Kočkové při ukládání rakve do hrobu vypustí. Totéž udělali i při pohřbu dalších příbuzných z rodiny Kočkových.

12:37
23. 2. 2024

Hrob, v němž bude Olga Kočková pohřbena, pracovníci pohřební služby odkryli. Uvnitř hrobu, hned pod náhrobkem, je obrázek Panenky Marie a drobné sošky dalších svatých.

12:30
23. 2. 2024

Zatímco je průvod s rakví na cestě z Břevnovského kláštera, na řepském hřbitově se vše chystá pro spouštění rakve do hrobu. Už několik minut zaměstnanci pohřební služby k hrobu nosí květiny a obrovské věnce, na hřbitov je vozí dodávky. Někteří z účastníků pohřbu čekají před bránou hřbitova. Členové bližší rodiny následují kočár s rakví v pěti černých dodávkách. Celkově kolona čítá přibližně 30 vozidel.

12:10
23. 2. 2024

Kočár s koňmi a ostatky Olgy Kočkové se vydal po Bělohorské ulici směrem k Řepím. Držel se v levém pruhu, provoz byl lehce omezen.

Video se připravuje ...
12:02
23. 2. 2024

Kočár vezoucí rakev s ostatky Olgy Kočkové vyrazil po silnici směrem k řepskému hřbitovu, kde bude uložena do hrobu.

11:55
23. 2. 2024

Rakev naložili do připraveného kočáru, ten spolu se smutečním průvodem vyrazí zanedlouho na hřbitov v Řepích.

Video se připravuje ...
11:50
23. 2. 2024

Rakev s ostatky vynášejí z kostela. Za ní jde vdovec Václav Kočka st., z obou stran ho podpírají další příbuzní – syn Jan a dcera Olga. Kapela hraje smuteční písně.

 

11:35
23. 2. 2024

Před Břevnovským klášterem je nachystaný kočár s koňským čtyřspřežím se smutečními doplňky, který převeze rakev Olgy Kočkové na hřbitov v Řepích, jenž je vzdálený asi 4 kilometry od kláštera. Z reproduktorů mezitím dál hrají české písně, které měla Olga ráda.

Video se připravuje ...
11:25
23. 2. 2024

Zpěvák Daniel Hůlka zapěl píseň Ave Maria.

Video se připravuje ...
11:20
23. 2. 2024

Dojemný proslov si připravily Olžiny vnučky Kristine a Olinka. První zmíněná začala, jen stěží ale přemáhala slzy a pláč a žalem se jí zlomil hlas, proto většinu slov nakonec přečetla vnučka Olinka.

„Naše babička se narodila do známé rodiny jako druhorozené dítě. Vyrůstala se čtyřmi sourozenci a s rodiči cestovala po celém světě. Byla pracovitá, od 15 let pomáhala tatínkovi na Matějské pouti. V 18 právě tam potkala svoji životní lásku, našeho dědečka. Zamilovali se do sebe a zplodili tři děti lásky, Jana, Václava a Olgu.

Naše babička se celý život s velkou láskou, jakou milovala dědu, starala i o nás všechny, a hlavně milovala nás všechny. Naše babička, jak jsme ji všichni znali, byla velmi silná žena, stmelovala rodinu, ale také uměla být přísná a vždy dovedla ve správný čas spravedlivě zakročit. Měla otevřenou náruč a uměla poradit. S dědou byli nejen životní, ale také pracovní partneři. Často odjížděli pracovně do zahraničí a procestovali skoro celý svět.

Jejich začátky nebyly lehké, ba naopak. Pracovali tvrdě a vybudovali toho hodně. Často si odepřeli zábavu, aby své plány dotáhli do cíle. Naše babička nám všem moc chybí, ale navždy zůstane v našich srdcích zapsána jako úžasná milující žena s velkým srdcem, která dokázala rozdávat radost a sílu za všech okolností.

Babičko, moc ti děkujeme za to, jak jsi nás vedla a učila nás tomu, jak milovat své okolí. Děkujeme všem, kteří se s ní přišli rozloučit a vzdát hold její památce. Byla jsi ta nejlepší babička, kterou jsme mohli mít. A jak jsi mi vždy říkala, že jsem tvoje malá Olinka, moc ti děkuju za to, cos nás všechny naučila. Říkala jsi, že s úsměvem jde všechno líp, tím se budu celý život řídit a předávat to všem. Navždy tě budeme milovat a navždy budeš v našich srdcích.“

11:13
23. 2. 2024

Liturgická část posledního rozloučení skončila kolem 11:13. 

11:04
23. 2. 2024

Kněz začal mši svatou za Olgu Kočkovou zhruba dvě minuty po jedenácté.

10:56
23. 2. 2024

V první řadě sedí syn Honza s manželkou Kateřinou, vdovec Václav Kočka st. se svým bratrem, dcera Olga s manželem Jaroslavem. V druhé řadě se pak usadila vnoučata Vašek s manželkou Nicol a Eva s Františkem.

Video se připravuje ...
10:55
23. 2. 2024

Smuteční hosté se scházejí v kostele, krátce před obřadem jich na místě může být odhadem 200. Z reproduktorů hrají české písně, hlavně od Karla Gotta, Hanky Zagorové či Lucie Bílé. Zazněla také píseň Až mě andělé zavolají k sobě od Petra Spáleného.

10:42
23. 2. 2024

Na místo dorazil i zpěvák Daniel Hůlka.

10:40
23. 2. 2024

Mezi nejbližší rodinou je Olžin vnuk Václav Kočka nejml. i zdrcený vdovec Václav Kočka st. s dcerou Olgou.

10:37
23. 2. 2024

Na obřad by měla přijít řada známých osobností, mezi nimi například rodinní přátelé Michal David, Janis Sidovský s Pavlem Vítkem, Bohuš Matuš, Daniel Hůlka a další.

10:31
23. 2. 2024

Čtyři velké černé mercedesy přivezly krátce před půl jedenáctou přímo před kostel nejbližší rodinu Olgy Kočkové. Z reproduktorů hraje píseň Mží, kterou nazpívali Karel Gott a Hana Zagorová.

Video se připravuje ...
10:23
23. 2. 2024

Na webu Blesk.cz můžete sledovat celý obřad i následné uložení do hrobu v PŘÍMÉM PŘENOSU.

10:21
23. 2. 2024

Na květinových srdcích před Břevnovským klášterem i uvnitř jsou stuhy s dojemnými vzkazy příbuzných. „Milované babičce na rozloučenou,“ hlásají. Podepsané jsou například vnučka Olinka a Kristínka.

10:15
23. 2. 2024

Pracovníci pohřební služby přivezli na místo rakev s ostatky Olgy Kočkové a umístili ji na katafalk připravený před oltářem. Kostel je ozdobený – stejně jako venkovní prostor – obrovským srdcem tvořeným z rudých růží. Vedle rakve je také obrovská fotografie Olgy Kočkové s daty jejího narození a úmrtí.

Video se připravuje ...
10:09
23. 2. 2024

U Břevnovského kláštera je připraven také kočár, který poveze rakev s ostatky Olgy Kočkové. Potáhnou jej černí koně.

10:08
23. 2. 2024

Před kostelem je připraveno promítací plátno s reproduktory. Před obřadem se na něm objevují fotografie z rodinného života Olgy a Václava Kočkových, později na něm smuteční hosté, kteří se nevejdou do kostela, budou moci sledovat průběh obřadu.

9:59
23. 2. 2024

Kolem desáté je u kostela ještě prázdno. Vstupní cestu k Břevnovskému klášteru zdobí několik obrovských srdcí z rudých růží zdobených bílými stuhami, před kostelem je také v několika stáncích s černou smuteční plachtou připraveno občerstvení pro smuteční hosty.

9:59
23. 2. 2024

Po Olze truchlí široké příbuzenstvo: její sourozenci Jaroslav, Františka a Růžena s rodinami, manžel Václav, syn Jan s manželkou Kateřinou a dcera Olga s manželem Jaroslavem, osm vnoučat a řada pravnoučat. Ti všichni se dnes se svou milovanou manželkou, sestrou, maminkou, babičkou a prababičkou přijdou rozloučit.

9:57
23. 2. 2024

Smrt Olgy Kočkové hluboce zasáhla celou širokou rodinu, především jejího manžela Václava Kočku st. (82). Co o ní Blesku řekl?

„Na poutích začala pracovat už v 15 letech. Pak, když jsme začali jezdit spolu, vzali jsme se a založili rodinu, prožili jsme život, který by vydal na několik románů. Ať už se nám vedlo jakkoli, vždycky myslela i na druhé. I proto před víc než 30 lety založila Den pro hendikepované, chtěla vykouzlit úsměv i těm, komu se moc radostí nedostávalo. Byla nejbližší bytostí v mém životě, jednou z nejdůležitějších, vedle dětí a vnoučat,“ přiznal. „Byla ale taky člověkem s velkým srdcem a zároveň odvahou čelit všemu, čím jsme kdy museli projít. Takový člověk nikdy nepřestane chybět.“

9:55
23. 2. 2024

Vážení čtenáři,

vítáme vás v online reportáži z pohřbu Olgy Kočkové (†79). Obřad začne v Břevnovském klášteře v 11:00, na místo se sjíždějí první hosté. Olžino tělo bude následně uloženo v rodinné hrobce v pražských Řepích, kde leží také její zastřelený syn Václav Kočka ml. (†40).

Fotogalerie
212 fotografií