S nelegálním graffiti Praha bojuje prakticky od revoluce. Nevzhledné čmáranice na domech, dveřích, roletách i MHD vyjdou městskou kasu na statisíce. Jejich odstraňování není nic jednoduchého. V posledních letech Praha na vybraných místech, jako je například Štvanická lávka, dokonce používá i tzv. antigraffiti nátěr, ze kterého jdou klikyháky jednodušeji smýt.

Není ale bohužel nic neobvyklého, že nesmyslné nápisy objevují i na památkách, ostatně už několikrát to zažil i Karlův most. Odstranit takový nápis z historického zdiva je pak ještě o mnoho složitější a samozřejmě i nákladnější.

Odměna

Dopadnout lumpy se sprejem není nic jednoduchého. Nastříkat na zeď „tag“, jak se čmáranicím říká, trvá pár vteřin a často zahalené záškodníky neodhalí ani kamery. Své o tom ví i na Praze 19, kde jim sprejeři v posledních měsících soustavně ničí okolí kbelské vlakové zastávky a jejich pozornosti neunikl ani přilehlý centrální park.

A tak radnici došla trpělivost, starosta se rozhodl rázně zakročit a ze své kapsy nabízí 30 tisíc tomu, kdo pomůže s dopadením sprejerů.

 „Starosta MČ Praha 19 Pavel Žďárský (Kbely náš domov) vyhlásil v rámci sloučeného zasedání Bezpečnostní komise MČ Praha 19 a Bezpečnostní rady MČ Praha 19 koncem ledna odměnu, kterou je ochoten z vlastních prostředků vyplatit tomu, kdo pomůže zadržet pachatele sprejerství v MČ Praha 19. Odměna bude vyplacena ihned po pravomocném odsouzení pachatele soudem,“ informuje radnice Prahy 19.

Pokud kdokoli sprejery zahlédne, má podle radnice ideálně pořídit fotografii a poslat ji policii na e-mail: orp3.mop.cakovice.evidence@pcr.cz. „Svědci by proto neměli váhat a vandala nahlásit ihned, co ho vidí. Velkou hodnotu má fotka, která je pořízena z bezpečné vzdálenosti. Dnešní technologie umožňuji i na větší vzdálenost pachatele jasně označit. Pomůžete tak majiteli ochránit svůj majetek, městské části, aby zůstala stále krásná a čistá, pachateli, aby si co nejdříve uvědomil svoji hloupost a možná i za to sami získáte starostou vyhlášenou odměnu 30 tisíc korun,“ dodává radnice.

Se sprejery se policie více či méně úspěšně potýká neustále, za jejich „zábavu“ jim navíc rozhodně nehrozí jen nějaká pokuta. „Kdo zničí, poškodí, nebo učiní neupotřebitelnou cizí věc, a způsobí tak škodu na cizím majetku nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnost nebo propadnutím věci. Stejně bude potrestán, kdo poškodí cizí věc tím, že ji postříká, pomaluje či popíše barvou nebo jinou látkou,” zní paragraf z trestního zákona.

Video
Video se připravuje ...

Odstranění graffiti v praxi. Jan Dařílek

Fotogalerie
6 fotografií