Pražanům už rok v tramvajích a autobusech hlásí názvy stanic herec a dabér Jan Vondráček, který je členem souboru pražského divadla V dlouhé. Ten po bezmála 30 letech vystřídal hlas Dagmar Hazdrové. Pražané si jej sami vybrali ve veřejné anketě, kterou vyhlásil pražský dopravní podnik. Na hlasu Jana Vondráčka se v posledním kole hlasování shodlo 62 procent lidí z více než 200 000 hlasujících.

Před rokem jsme se Pražanů ptali, co na změnu říkají. V den, kdy Vondráčkův hlas navždy vystřídal hlas Dagmar Hazdrové, se většina lidí kterých se Blesk ptal, shodla na tom, že změnu vnímají pozitivně. Objevily se ale i menší námitky. Například paní Helena (78) přiznala, že jí více vyhovoval ženský hlas: „Přiznám se, že jsem litovala, když jsem se dozvěděla, že to bude mužský hlas. Vzhledem k mému věku neslyším všechno dobře, ženský hlas je výš posazený a je mu líp rozumět. Samozřejmě proti panu Vondráčkovi nic nemám, jen líp vnímám ženský hlas, to je jediné co bych vytkla,“ řekla žena Blesku.

Pan Karel před rokem zase podotknul, jak významnou součástí jeho života byl hlas Dagmar Hazdrové: „Paní Hazdrová mě provázela po celý život po cestách Prahou. Zvlášť když jsem jezdil do práce ze Smíchova až do Vysočan tramvají. Ale pan Vondráček je důstojná náhrada a moc se mi líbí,“ nechal se slyšet Karel (91).

Změna k lepšímu?

Co tedy cestující na změnu říkají s odstupem jednoho roku? Většina dotázaných cestujících sice přiznává, že už si na stará hlášení ani nevzpomenou, nikdo z nich však nepřišel s tím, že by jim hlas Jana Vondráčka vadil. „Popravdě, kdybyste se mě nezeptali, vůbec bych si to neuvědomila. Spíš mě zaráží, že už je to rok. Hromadnou dopravu využívám v podstatě denně, ale na tohle se nijak nesoustředím. Rozhodně mi ten hlas nevadí, přijde mi to dobré, jen to moc nevnímám,“ řekla Blesku Josefína (29).

Najdou se ale tací, kteří na Dagmar Hazdrovou stále myslí: „Pro nás je paní Hazdrová ikona. Já jsem student na dopravce a my jsme to tehdy hodně prožívali. Dokonce jsme s kamarády jezdili těmi linkami, kde se hlasy testovali. Popravdě už si nevzpomenu, pro koho jsem tehdy hlasoval, ale doufám, že pro pana Vondráčka, protože se mi ten hlas líbí. Paní Hazdrová se mi asi líbila víc, ale je to dobrá změna, neřekl bych, že je to k horšímu,“ řekl Blesku student Roman (18).

Zajímavou odpovědí přispěl také pan Aleš (87). Ten si podle svých slov jednoduše netroufá hodnotit: „Víte, já jsem muzikant, takže já jsem na barvu hlasu poměrně citlivý. Ale oba jsou to vybraní lidé, mají spoustu zkušeností, určitě za sebou mají řadu zkoušek a trénování, takže já se zkrátka neodvážím tyhle profesionály hodnotit. To mi nepřísluší, já můžu jen smeknout před tím, jakou mají praxi a talent,“ řekl Blesku pan Aleš.

»V tramvaji se po mně otáčí vnučka«

A jak po roce hodnotí Jan Vondráček sám sebe? Blesku sdělil, že doufá, že si na něj Pražané zvykli: „Po roce doufám, že si většina lidí už na můj hlas zvykla. Kamarádi mi pořád občas píšou, že jim MHD mým hlasem zdomácnělo a vnučka se v tramvaji po mně otáčí, když se ozve hlášení. Takže už si asi zvyká, že jednou bude s dědou jezdit do školy a na kroužky,“ řekl Vondráček Blesku.

Když před více než rokem herec a dabér Vondráček nahrával přes 10 000 hlášení všech zastávek tramvají a autobusů, přiznal, že nejvíce mu dala zabrat zastávka Radhošťská: „Neptejte se mě, jak dlouho jsem nahrával název zastávky Radhošťská, aby tam bylo všechno a znělo to přirozeně,“ říkal tehdy v nadsázce Vondráček.

Fotogalerie
8 fotografií