„Mrzí mě, že Piráti destabilizovali fungování rady, uvedli radu do stavu, kdy městská část stojí a nepracuje se. Domnívám se, že není správné, že Piráti v radě zůstali, a navíc považuji práci některých členů za nekvalitní, konkrétně pana Dohnala,“ řekla Hovorková. Zastupitelé Prahy 11 odvolali na prosincovém zasedání starostku městské části, pro odvolání kromě opozice hlasovali i původně koaliční Piráti. Jako důvod uvedli mimo jiné neschopnost radnice řešit problémy.

Beru to jako vyřizování politických účtů a nemyslím si, že je důvodem pro mé odvolání nějaká moje neschopnost, i když chyby každý děláme,“ řekl Dohnal. „Ta gesce je totiž jedna z nejnáročnějších v celé městské části a vyžaduje těžké rozhodování,“ dodal.

Odvolání Dohnala kritizovali někteří opoziční zastupitelé, například Radka Soukupová (STAN). Podle ní se jeho odvoláním ještě více destabilizuje rada městské části. Podle ostatních zastupitelů je třeba nyní jednat o koalici, aby měla rada důvěru zastupitelstva. „Doposud nikdo nedal najevo, že by se podařilo domluvit nějakou koalici. Máme se přitom snažit o to, aby tady byla stabilní koalice,“ řekl místostarosta Jan Jaroš (Praha 11 Sobě).

Po odvolání Zdeňkové radní z HPP11 podali výzvu k rezignaci Pirátů z rady. Piráti ji nevyslyšeli, a tak radní z hnutí Hovorková, Libor Vrkoč a Marek Milaberský rezignovali. V radě jsou tak nyní po odvolání Dohnala čtyři členové. Pokud by zbylí Piráti z funkce v radě rezignovali, zbyli by dva členové a rada nebude usnášeníschopná. Musela by se v takovém případě volit nová rada.

Komunální volby v Praze 11 vyhrálo HPP11 s 11 mandáty v zastupitelstvu, které má 35 členů. Druhé skončilo ANO s deseti mandáty a třetí Společně - ODS a NK se čtyřmi zastupiteli. Praha 11 Sobě získala čtyři mandáty, tři zastupitele mají Piráti a TOP 09 se STAN také tři. Dosavadní koalice Hnutí pro Prahu 11, Pirátů a Prahy 11 Sobě měla těsnou většinu 18 hlasů.

Fotogalerie
21 fotografií