Budova vznikla na začátku 20. století, provoz nádraží byl zastaven kolem roku 1960. Od roku 2000 je kulturní památkou. Stav objektu se dlouhodobě zhoršuje, před několika lety se mu začala propadat střecha a poté bylo nutné uzavřít kvůli bezpečnosti přilehlý chodník. Obnovení původní funkce nádraží není možné, protože moderní normy neumožňují umístit nádraží v zatáčce. Město místo toho plánuje vlakovou zastávku na Výtoni.

Mikrobyty

„Kupujeme projekt na Praze 2, v něm bude cca 170 bytových jednotek a dostatek podzemního parkovacího stání. Vytvoříme něco, co se bude navenek chovat jako hotel – bude mít i veškeré služby a 11 retailových jednotek, které budou i pro veřejnost,“ řekl už dříve pro SZ Byznys Miškovič s tím, že výstavba potrvá zhruba dva roky.

Miškovič stál podle serveru u proměny pražského Karlína, s firmou Karlin Port Real Estate uskutečnil v hlavním městě více než padesátku projektů. Nyní chce v Praze uspět s projektem zaměřeným na malometrážní byty, celkem jich po celé Praze plánuje 1200, napsaly Seznam Zprávy.

Zchátralá památka

Objekt je v soukromých rukou od roku 2007, kdy jej odprodaly České dráhy. Dosavadní vlastník ji držel od roku 2021. Různí investoři dříve plánovali objekt přestavět, nikdy se jim však nepodařilo prosadit přestavbu zejména u památkářů a budova tak dlouhodobě chátrá. Objekt chtělo také v posledních letech odkoupit nebo směnit město, ale bez úspěchu.

„Jediné, co mohu říct, je, že kupujícím je renomovaná evropská developerské společnost,“ citoval server Novinky.cz Ondřeje Pláničku, právního zástupce firmy, která budovu nově vlastní. Záměrem majitelů je podle něj vytvořit „opravdu hezký projekt“, konkrétní podrobnosti však zatím nekomentoval. Zastupitel druhé části Jaroslav Němec (Piráti), který stál u zrodu petice Zachráníme nádraží Vyšehrad, pro server uvedl, že změnu majitele vnímá jako naději na opravu.

Video
Video se připravuje ...

Aktuální stav bývalého nádraží Vyšehrad k začátku roku 2020. O nádražní budovu vyjádřilo zájem hlavní město, které zvažuje, zda by do něj po nákladné rekonstrukci a dostavbě neumístilo Slovanskou epopej Alfonse Muchy. David Zima

Fotogalerie
31 fotografií