Záchranář spolu se svým parťákem vyrazil v úterý vpodvečer do centra Prahy, kde zkolabovala žena. Jenže zatímco ženu v sanitce ošetřovali, ozvalo se zabušení na dveře sanitky. Kolemjdoucí lidé záchranáře upozornili, že nedaleko, na Národní třídě, právě došlo k ošklivé nehodě. Tramvaj tam srazila celkem tři lidi.

„U pacientky necháte kolegu a jdete se podívat se záchranářským batohem ven. Zjišťujete, že nehoda je několik set metrů daleko u Národní třídy. Na místě vidíte, že nejde o jednoho chodce, ale rovnou tři zraněné, z toho dva opravdu vážně. Svědci resuscitují podle instrukcí operátorky tísňové linky,“ popsal situaci na místě záchranář.

„Dva ze tří pacientů jsou v bezvědomí a v ohrožení života. Vyhodnocujete situaci, ujišťujete se, že k vám míří posily, a pustíte se do práce. Parťák mezitím přijíždí se sanitkou. Klečíte na kolenou na mrazivé ulici a resuscitujete. Tma a déšť celé ošetření komplikují,“ uvedl, jak náročné podmínky v tu chvíli panovaly. Pak se ale zjevil anděl. „Najednou vám položí kolemjdoucí ruku na rameno se slovy: ,Jsem doktorka z ARO a jdu vám pomoct!‘ Zkušené ruce navíc. Super. Pomoc v nejlepší možnou chvíli. Víte, že na to nebudete do příjezdu kolegů sami. Naděje...,“ nechal se slyšet zasahující záchranář.

Tři turisté, které tramvaj srazila, byli příbuzní – asi 60letý pár a jejich 30letá dcera. Rodiče tramvaj srazila přímo, žena zůstala pod tramvají dokonce zaklíněná. „Tu se našemu záchranáři podařilo vyprostit po uvolnění obuvi,“ popsali pražští záchranáři. Oba skončili v nemocnici ve velmi vážném stavu. Jejich dceru tramvaj odmrštila, utrpěla úraz hlavy, ale byla při vědomí.

Záchranáři všem zasahujícím poděkovali. „Děkujeme všem laikům, kteří nám pomáhali, a také našim kolegyním a kolegům v terénu i na dispečinku a také z dalších složek, kteří se na tomto náročném zásahu podíleli. A speciální poděkování patří lékařce, která neváhala a zapojila se do pomoci zraněným. Naše motto zní ,Jsme tam, kde nás potřebujete‘ a pro vás to, paní doktorko, platí beze zbytku také,“ vzkázali.

Fotogalerie
4 fotografie