Původní hodiny z roku 1985 musely být z náměstíčka na Florenci odstraněny v létě roku 2020, jelikož se ukázalo, že jsou v havarijním stavu a představují nebezpečí pro okolí. Z důvodu nevyhovující povrchové úpravy prostranství byla konstrukce hodin značně zrezivělá, jelikož do nosného systému zatékala voda.

Podle Tomáše Jílka, předsedy představenstva Technologií hlavního města Prahy (THMP) bylo poškození původní konstrukce natolik rozsáhlé, že se rozhodlo o zhotovení jejich repliky, kterou vyrobila firma Kovo Lang v Jaroměřicích nad Rokytnou. „Replika byla ve výrobě letos od května, na přelomu září a října se po přípravných pracích usazovala na místo. Po osazení repasovaných ukazatelů času se v listopadu dokončily stavební úpravy včetně pokládky dlažby,“ uvedl Tomáš Jílek.

Oba ukazatele času jsou původní. Repasovala je pražská firma Elektročas, která v 80. letech vyrobila i původní tabuli světového času s překlápěcími hodinami. Jelikož se ale jedná o technologii, která se již dlouhodobě nevyužívá, tak firma musela povolat svého bývalého zaměstnance, který je již v důchodovém věku.

Hodiny jsou nyní vybaveny moderním řídícím systémem, který dispečinku THMP umožňuje řídit hodiny dálkově, a zároveň na ně dohlížet. To by mělo zabránit tomu, že budou hodiny ukazovat špatný čas, nebo že nepůjdou vůbec.

Sejdeme se “u hodin”

„Mezi více než 500 veřejnými hodinami v Praze jsou tyto věžní hodiny z Florence určitou raritou. Neměří jen čas, ale jsou i uměleckým dílem ve veřejném prostoru. Jako výrazná dominanta také vždy sloužily i jako orientační bod a místo, kde si lidé domlouvali setkání. Věřím, že Pražané jejich návrat ocení,“ řekl Michal Hroza, radní hl. m. Prahy pro oblast infrastruktury.

Podle Hrozy by hodiny mohly sloužit jako orientační bod, podobně jako označení “u koně” na Václavském náměstí.

Ochrana před vodou

„Díky novému vydláždění náměstíčka kolem hodin a změně spádování se do budoucna zabrání opětovnému shromažďování vody u paty plastiky, což významně prodlouží její životnost,“ řekl Tomáš Slabihoudek, radní pro dopravu MČ Praha 8 a zastupitel hl. m. Prahy.

Tomáš Hřebík, místostarosta pro strategický rozvoj MČ Praha 8 zároveň novinářům sdělil, že oblast kolem stanice metra Florenc by se měla v budoucnu dočkat zasloužené proměny a stát se pomyslnou důstojnou vstupní branou na Prahu 8.

Video
Video se připravuje ...

Nastavování světového času na dvanáctimetrových hodinách na Florenci, 5. 12. 2023 Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
31 fotografií