Kolinger podle obžaloby mezi lety 2009 a 2013 vyvedl z firmy zabývající se svozem odpadu a čištěním veřejných prostranství přes 63 milionů korun. Údajně na to použil síť společností nazývaných „Impérium“, které skrytě ovládal. Spolu s ním čelí obžalobě dalších osm lidí, z nich šest prvoinstanční soud nepravomocně osvobodil.

Vinnými uznal insolvenční správkyni Helenu Horovou a Kateřinu Korbelíkovou, která je podle médií švagrovou bývalého obchodního ředitele Pražských služeb. Korbelíkové soud uložil dvouletý podmíněný trest se čtyřletou zkušební lhůtou, Horové tříletý podmíněný trest s pětiletou zkušební dobou. Horová navíc musí zaplatit peněžitý trest 250 000 korun.

Proti verdiktu se odvolali všichni tři odsouzení, kteří s vinou a trestem nesouhlasí. Kolingerův obhájce Eduard Bruna navrhl, aby odvolací senát jeho klienta obžaloby zprostil, popřípadě aby kauzu vrátil k novému projednání či zmírnil trest. Advokát požaduje, aby v případě uznání viny uložil soud Kolingerovi podmíněný trest s možným vyšším peněžitým trestem. „Případ je již deset let starý. Můj klient podniká, odvádí daně,“ řekl po jednání novinářům. Státní zástupce zase požaduje, aby prvoinstanční soud znovu zabýval případem šestice, která byla nepravomocně osvobozena.

Ve zproštěné části kauzy šlo mimo jiné o případ, kdy si Ekolion od PSAS měl nechat zaplatit za vstupenky, catering a pronájem prostor na koncerty skupin Rammstein, Depeche Mode, Scorpions či Stinga a další akce pořádané v O2 Aréně.

Nehospodárné nakládání s penězi v PSAS odhalil v roce 2012 hloubkový audit společnosti Deloitte Advisory. Následně Pražské služby ukončily spolupráci s Ekolionem. V březnu 2013 byl Kolinger odvolán na návrh představenstva z funkce. V roce 2014 policie provedla razii v sídle PSAS a Kolingera zatkla.

Fotogalerie
4 fotografie