Předpokládaná cena je kolem dvou milionů korun a pilotní projekt bude trvat asi jeden a půl roku. Ze zjištěných dat potom budeme vycházet při zavedení celopražského svozu gastroodpadu," uvedla náměstkyně pražského primátora Jana Komrsková (Piráti). „Bude to fungovat v rodinných zástavbách nějakou sdílenou popelnicí," dodala.

Obyvatelé budou podle schváleného dokumentu do nových nádob vyhazovat kuchyňské zbytky rostlinného i živočišného původu i prošlé potraviny v původním obalu. „Veškerý odpad by byl do nádob umísťován v jakémkoli typu sáčku. Tím bude zamezeno nadbytečnému znečištění nádoby, vzniku zápachu a bude zajištěn uživatelský komfort," stojí v dokumentu. Svoz popelnic bude s frekvencí jednou týdně, v létě dvakrát týdně.

Praha zatím nemá vlastní bioplynovou stanici, která by dokázala zpracovat živočišný odpad. Plánuje k tomu upravit stanici v Chrástu u Poříčan na Nymbursku, kterou magistrát koupil loni v létě za 159,2 milionu korun. Do té doby poputuje podle Komrskové odpad jinam. „Budeme ho svážet do jiných bioplyových stanic, například do Mladé Boleslavi, kde se nedávno otevřela a kde PSAS mají kontrakt," řekla.

Jednání s městskými částmi bylo podle ní poměrně dlouhé. „Jsou tam různé negativní konotace ze strany občanů, ale věřím, že i nějakou kampaní, která probíhala, se to snad podařilo odstranit, ale každá novinka s sebou nese jisté obavy. Věřím, že budou vyvráceny," zakončila.

Video
Video se připravuje ...

Lidé mnohé potraviny vyhazují zbytečně, nasytily by přitom tisíce jiných obyvatel. Archiv Pavla Vodičky

Fotogalerie
17 fotografií