Výtahem v nemocniční budově číslo tři jelo 25. června odpoledne 13 lidí včetně čtyř dětí, ačkoliv maximální kapacita byla šest osob. „V důsledku přetížení došlo k překonání trakce nosných lan na trakčním kole, čímž kabina výtahu sjela ze druhého patra rychlostí přibližně 0,5 metru za sekundu,“ uvedla den po nehodě nemocnice na základě předběžných zjištění. Starší žena si při incidentu zlomila nohu, ostatní cestující mohli po preventivní kontrole odejít.

Případem se zabývali policisté, kteří ho prověřovali pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. „Po shromáždění všech důkazů bylo zjištěno, že se trestný čin nestal,“ uvedl Rybanský. Policie proto případ ve středu odložila. Právní moci usnesení nabyde po doručení všem zúčastněným stranám.

Budova číslo tři, kde výtah spadl, patří hlavnímu městu, nemocnice je v ní v dlouhodobém nájmu. V budově je oddělení ORL.

Podle odborníků mají výtahy bezpečnostní mechanismy, aby při přetížení nebo závadě tažných lan nemohly nekontrolovaně padat. Brání jim v tom omezovač rychlosti, který při náhlém zvýšení rychlosti kabiny nad stanovenou mez či při závadě lan pomocí takzvaného zachycovače výtah zastaví. Pokud ale výtah sjíždí malou rychlostí, zabezpečovací zařízení nevyhodnotí jízdu jako pád a zachycovače nespustí.

Video
Video se připravuje ...

Daniela byla ve výtahu, když se zřítil. Popsala hrůzostrašný zážitek. (25. června 2023) David Malík

Fotogalerie
33 fotografií