Záchranáři nedávno vyráželi na pražský Petřín - do šachty nedaleko restaurace Nebozízek se tam totiž zřítil dělník, který právě pracoval na stavbě. „Aby bylo muže možné vyšetřit, museli za ním záchranáři slézt dolů nějakých 30 metrů po žebříku. Byl zmatený a vystrašený, ale při vědomí,“ popsali zákrok záchranáři.

Záhy naštěstí vyšlo najevo, že dělník nespadl úplně shora celých 30 metrů, ale při práci na zemi - prolomila se pod ním dřevěná „koza“, když přidržoval kovovou příčku. „Pacient prý cítil lupnutí v bedrech a stěžoval si na bolest zad a brnění nohou. Kvůli podezření na poranění páteře bylo jasné, že bude nutné muže kompletně zajistit a záchranářka Lucka s parťákem, kteří byli na místě, si tak po žebříku začali snášet všechno potřebné vybavení, kterého nebylo vůbec málo,“ popsali náročné podmínky záchranáři.

Na místo také přivolali hasiče i báňské záchranáře. „Obklopeni blátem na dně šachty záchranáři pacienta zajistili, včetně krčního límce, žilního vstupu a zjištění vitálních funkcí, a imobilizovali ve vakuové matraci, což mu alespoň částečně pomohlo od bolesti. To už byli na místě i kolegové hasiči, s jejichž pomocí jsme pacienta umístili do další vakuové matrace a na rigidní plastové desce vytáhli nahoru přes hák, který sloužil na stavbě k transportu materiálu,“ uvedli záchranáři. Pacienta pak přenesli do sanitky a převezli do nemocnice. 

Fotogalerie
4 fotografie