„Klánovickou trasu jsme intenzivně vybírali a připravovali zhruba dva roky včetně toho, že jsme si trasu osobně několikrát naboso prošli," uvedli spoluzakladatelé odboru bosé turistiky KČT David Mrhač a Igor Slouka. Trasa zároveň na každém rozcestí nabídne naučné tabule o této formě pěší turistiky.

„Chození bosky či používání bosobot je dnes velmi silný trend. Opírá se o poznání, že to noze prospívá, a člověku tak zůstávají nohy zdravé. Tento trend si získává stále více příznivců a díky tomu neustále přibývá různých typů bosostezek," řekl místopředseda KČT Ladislav Macka.

Klánovický les

Klánovický les (nazývaný také Vidrholec nebo Fidrholec) se nachází na východním okraji Prahy na území městských částí Horní Počernice, Újezd nad Lesy a Klánovice a obcí Úvaly, Šestajovice a Jirny. 

Je vyhledávanou pražskou přírodní lokalitou a nejrozsáhlejším souvislým lesním komplexem na území Prahy. Lesem prochází několik značených turistických stezek a nachází se zde dva cyklistické okruhy. Velmi zajímavá je také naučná stezka „Klánovickým lesem“, která má 17 zastávek a její délka je 12,5 km. Začátek a konec naučné stezky je u železniční zastávky Praha-Klánovice.

Les je součástí přírodního parku Klánovice-Čihadla. Na jeho území se nachází přírodní rezervace Klánovický les ‒ Cyrilov a přírodní památka Prameniště Blatovského potoka. Nalézá se zde také evropsky významná lokalita Natura 2000 Blatov a Xaverovský háj. 

Fotogalerie
12 fotografií