V Česku muzeum takového typu dlouhodobě chybí. Zatímco v okolních státech už řadu let existují muzea připomínající oběti totalitních režimů, v Česku jsme na vznik instituce tohoto typu dlouho čekali.

Teprve před čtyřmi lety bylo rozhodnuto o založení muzea, které mělo tento dluh vůči společnosti splatit. „Toto muzeum bylo založeno na základě široké podpory veřejnosti a jednomyslného rozhodnutí zakladatele, kterým je hlavní město Praha,“ uvedla Hana Kordová Marvanová během tiskové konference, kterou svolala společně s historikem Petrem Blažkem u příležitosti zveřejnění Srpnové výzvy 2023.

„Muzeum s podporou hl. m. Prahy jako zakladatele připravilo řadu výstav (vedle jiného o dějinách KSČ, majálesové tradici či evropském gulagu), publikací, vydává popularizační časopis Revue XX. a založilo ve spolupráci s Polským institutem v Praze tradici filmového festivalu Nezlomní a obětaví,“ shrnuje Srpnová výzva činnost muzea za uplynulé čtyři roky.

Nyní je však fungování tohoto muzea ohroženo, jelikož někteří pražští zastupitelé buď přestali muzeum podporovat, nebo byli nahrazeni jinými zastupiteli, kteří jeho činnost nepodporují. Ohroženo je i vytvoření stálé expozice, která měla být otevřena v Domě pážat na Hradčanech.

Hlasování 2019

Muzeum bylo založeno na podzim roku 2019. Pro jeho vznik hlasovalo všech 62 zastupitelů napříč zastupitelskými kluby. Nikdo se nezdržel a ani nehlasoval proti. Zastupitelé návrh naopak vítali.

Po celé uplynulé volební období vždy Rada hl. m. Prahy i zastupitelstvo vznik a činnost Muzea paměti XX. století podporovaly,“ stojí v Srpnové výzvě.

Změna po volbách

Na rozdíl od předchozího volebního období, kdy bylo zastupitelstvo v otázce muzea jednotné, v současném zastupitelstvu se o jednotné podpoře mluvit nedá. „Bohužel, v současné době, je budování muzea ohroženo a děje se tak od února letošního roku,“ uvádí Marvanová. V únoru letošního roku došlo k výměně zastupitelů po volbách, které proběhly na podzim předchozího roku.

Jedná se například zástupce koalice Spolu, hnutí ANO, ale i Praha sobě.

Srpnová výzva 2023

Iniciátoři výzvy poslali krátce před polednem 21. srpna 2023 otevřený dopis Radě hl. m. Prahy, aby nedovolili zrušení muzea a aby naopak pokračovali v podpoře jeh existence.

„Někteří zastupitelé hl. m. Prahy bohužel začali od února letošního roku nečekaně připravovat zrušení Muzea paměti XX. století v Praze jako zapsaného ústavu. Přitom muzeum vzniklo v této formě proto, aby pro plnění svých cílů připomínání historické paměti mělo dostatečnou nezávislost a byly omezeny politické vlivy na jeho fungování, byla zajištěna účast odborné veřejnosti na jeho řízení a umožněno snadnější vícezdrojové financování. Stejný cíl sleduje současný vládní návrh zákona o veřejných kulturních institucích,“ uvádí výzva.

„Před čtyřmi lety se řada z nás zasadila o založení Muzea paměti XX. století v Praze a podporuje jeho činnost. Proto se nyní obracíme tímto otevřeným dopisem na představitele hl. m. Prahy, na členy rady i zastupitele, ale i veřejnost, aby muzeum i nadále podporovali, včetně vytvoření stálé expozice v Domě pážat, a nedovolili zrušení muzea jako zapsaného ústavu zaručujícího odbornou nezávislost,“ stojí v závěru výzvy.

Většina vedení Prahy by měla muzeum stále podporovat. O osudu muzea se rozhodne během podzimu. V záři by mělo proběhnout hlasování zastupitelstva o další podpoře ze strany hlavního města. Také by se mělo rozhodnout o rekonstrukci Domu pážat, ve kterém by měla být umístěna stálá expozice.

Fotogalerie
11 fotografií