První oznámení na linku 112 kvůli bouřce přijali hasiči krátce před šestou večer. „Na Prahu padají kroupy. Aktuálně zasahujeme u několika případů, jedná se o popadané stromy,” uvedli hasiči na Twitteru. Hasiči postupně vyjížděli do severní a severozápadní části Prahy, krupobití a silný liják se pak přesouvaly do centra města. 

Přívalový déšť narušil provoz MHD. Problém měly hlavně tramvaje v širším centru. Voda natekla i do vestibulu na hlavním nádraží, zaplavila podle informací TSK i Zlíchovský tunel, přes který se řidiči nedostali z Barrandova na Smíchov a naopak. 

„V terénu byly profesionální i dobrovolné jednotky, do 20. hodiny, kdy se situace uklidnila, zasahovaly u osmdesátky událostí. Jednalo se o popadané stromy, nalomené větve a zatopené sklepy,“ popsal mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Nejvíc práce hasiči měli v suterénu nové budovy Národního muzea, kde jsou prostory Státní opery (zkušebny, režie a technické zázemí). „Natekla tam dešťová voda a způsobila značné škody. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Holešovic a dobrovolná jednotka z Řep. V terénu mimo jednotky HZS hl. m. Prahy byly také hasiči pražského dopravního podniku a Správy železnic. Pomáhali i dobrovolní hasiči z celé Prahy,“ dodal mluvčí.

Poškozená auta

Napilno měli i policisté, kteří ve čtvrtek řešili následky bouře v Praze na Malostranském náměstí, kde do Sloupu Nejsvětější Trojice uhodil blesk. „Mohu potvrdit, že včera po úderu blesku do morového sloupu na Malostranském náměstí z něj odlétla omítka, která zasáhla dvě zaparkovaná auta. Řešíme jako škodní událost,” uvedl policejní mluvčí Richard Hrdina.

Sledujte radar Blesku

Fotogalerie
38 fotografií