Marie O. v minulosti dostala výpověď vícekrát a z různých důvodů, vždy však našla zastání u soudů. Nyní se justice zabývala výpovědí z roku 2019, zdůvodněnou tím, že se Marie O. na výzvu zaměstnavatele nedostavovala do sídla arcibiskupství. Podle církve je sídlo arcibiskupství zároveň místem výkonu její práce. Žena se však domnívala, že podle uzavřené smlouvy je místem výkonu povolání Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.

Obvodní soud důvody výpovědi potvrdil jako oprávněné, stejně jako později Městský soud v Praze. Nejvyšší soud ale zaujal jiné stanovisko. Rozhodnutí označil za předčasné, a tedy nesprávné. Poukázal na to, že místo výkonu práce není ve smlouvě z roku 2002 stanoveno jednoznačně. Smlouva zmiňuje „Arcibiskupství pražské, pracoviště Všeobecná fakultní nemocnice v Praze 2“.

Pražské soudy by měly podle nejvyšší instance objasnit skutečný záměr smluvních stran v době podpisu smlouvy a přistoupit k „výkladu tohoto projevu vůle“ podle pravidel obsažených v zákoníku práce. Jinak je závěr o hrubém porušení pracovních povinností předčasný.

Marie O. podle nemocničního webu působí jako kaplanka a pastorační asistentka na Onkologické klinice 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Soudní spory kvůli výpovědím trvají od roku 2009. „Nejde mi o to, abych byla nadále zaměstnancem arcibiskupství. Chci se ale i dále věnovat pastoraci a chtěla bych mít k tomu pověření. A samozřejmě bych se ráda dožila plné rehabilitace,“ řekla v roce 2020 webu Hlídací Pes.