Na území hlavního města je momentálně devatenáct sběrných dvorů, Pražské služby provozují deset z nich. V loňském roce do nich více než 220 tisíc osob přivezlo celkem přes 45 tisíc tun odpadu. Podle náměstkyně primátora pro oblast životního prostředí Jany Komrskové (Piráti) je ale potřeba, aby se síť sběrných dvorů ještě významně rozšířila.

„Je jich málo”

„Sběrných dvorů máme skutečně málo, pokud se síť nebude rozrůstat, tak bude mít Praha obecně problém. Praha jich nyní má necelou dvacítku, ale například Brno jich má 37, to je opravdu nesrovnatelný poměr. Proto věřím, že nejen pro obyvatele Prahy 5, ale celé Prahy to bude skutečný přínos,“ řekla k příležitosti slavnostního otevření Komrsková.

Podle ní je největším problémem najít pro sběrné dvory vhodné lokality a pozemky, obzvláště na levém břehu Vltavy. Další sběrný dvůr v blízké době otevřou Pražské služby také na Bohdalci na Praze 10, ani tak jich ale nebude dostatek. Náměstkyně Komrsková by proto v následujících letech chtěla ve spolupráci s městskými částmi tuto síť ještě posílit. Zároveň se podle ní již Pražské služby připravují na to, aby měly kapacitu převzít do své správy sběrné dvory, které nyní zajišťují externí dodavatelé.

Sběrný dvůr a bazar v jednom

Téměř ve všech sběrných dvorech, které provozuje město, mohou Pražané využít tzv. re-use pointy. Lidé sem mohou přinést předměty, které nejsou na konci své životnosti, ale nemají pro ně žádné jiné využití. Zaměstnanci dvorů tyto předměty nafotí a zařadí do systému. Lidé si je pak mohou online prohlédnout a případně i rovnou zarezervovat k odvozu.

Pražské služby si vedou detailní statistiky odpadu, který na sběrných dvorech končí. Nejčastěji to je starý nábytek, vysloužilé spotřebiče, stavební suť nebo také staré pneumatiky. Spousta podobného odpadu se ale do sběrných dvorů často vůbec nedostane, v loňském roce to bylo přes 5 tisíc tun. Pražské služby proto na občany apelují, aby s odpadem nakládali odpovědně a v případě, že nemůžou využít služeb sběrného dvora, počkali na přistavení velkoobjemového kontejneru v jejich sousedství.

Fotogalerie
8 fotografií