Velký poprask na sociálních sítích vyvolal příspěvek, který obyvatele Letné, a hlavně návštěvníky Letenských sadů, upozorňoval na přítomnost jedu brodifacoum. Upozornění se objevilo na lampách veřejného osvětlení s tím, že jed má zlikvidovat přemnožené potkany.

Veřejnost je zděšena

„Wtf? Vstup do letenského parku. Brodifacoum je jed smrtelně toxický například i pro psy,“ napsala Eliška N. v početné facebookové skupině Letenská parta. A ihned se strhla mela. Mnoho komentujících se začalo bát o své čtyřnohé mazlíčky, aby náhodou nástrahu nesežrali. Druzí zas zmiňovali nebezpečí u dětí, které ze zvědavosti mohou leccos strčit do pusy, aniž by cokoli rodiče postřehli.

Jed je pod zemí

Obezřetnost je jistě na místě, ale to asi pokaždé, když je člověk kdekoli venku. Je třeba si totiž uvědomit, jak pokládání takových návnad probíhá. Rozhodně je totiž deratizátoři nepohazují nahodile po okolí.

„Jedná se o všeobecné upozornění, že byl v dané oblasti zjištěn výskyt potkana obecného. V bezprostřední blízkosti cedulky byl proto použit deratizační přípravek, takže je záhodno dbát zvýšené opatrnosti. Všichni kolemjdoucí občané jsou tímto způsobem na základě zákonné povinnosti informováni,“ říká Martin Schmidl z firmy Apleko, která deratizace na Letné provádí.

Pokládání návnad má svá pevná pravidla a řídí se s metodickým pokynem Státního zdravotního ústavu pro provádění speciální ochranné deratizace. To znamená, že se pokládá tak, aby se kromě potkanů k jedu žádné další zvíře, nebo nedej bože člověk, nedostal. „To znamená, že dítě, pes, kočka nebo třeba ani ježek by se neměli k jedu nikdy dostat a omylem ho pozřít, k ohrožení tedy nedochází,“ dodává Schmidl.

Jeho slova ostatně potvrzuje i jedna z diskutujících, která místo vyděšeného komentování zvedla telefon, a firmě zavolala. „Volala jsem na to číslo a pán mi vysvětlil, že nástraha se dává do potkaních a myších nor, zapíchne se to co nejhlouběji do země a zasype se to okolní hlínou a zašlape se to. Doporučil hlídat psy, aby nehrabali. V žádném případě se to nerozhazuje volně.”

Nejvíc potkanů je v kanalizaci

Potkanům se v okolí lidských obydlí samozřejmě líbí, nejvíc jich však žije v odpadních stokách. I proto Pražské vodovody a kanalizace každoročně provádějí deratizaci. Ta letošní začala v dubnu a probíhat bude až do října. Během těchto měsíců položí pracovníci PVK do kanalizační sítě  přes 13 tun nástrah.

Pražská kanalizační síť je domovem několika miliónů potkanů. Pravidelnou deratizací kanalizace se podle PVK daří udržovat počet potkanů na přiměřené úrovni. Bohužel mnoho potkanů je také na povrchu okolo popelnic a v neošetřované zeleni, kam obyvatelé vyhazují odpadky. Rovněž zvýšený stavební ruch vyhání potkany z kanalizace na povrch.

Fotogalerie
8 fotografií