Pondělí 5. června, další začátek měsíce a další jednání Rady hl. m Prahy. Vedení města intenzivně pokračuje s přípravou projektu dostupného bydlení na Berance v Praze 20. „Nejen, že bychom chtěli vytvořit 300 jednotek městského nájemního bydlení, ale počítáme s vytvořením školy pro zhruba 540 dětí,“ uvádí náměstkyně pro oblast bydlení Alexandra Udženija (ODS). Projektovou dokumentaci začne připravovat Pražská developerská společnost (PDS), což je městská příspěvková organizace.

Pořádné záchody pro lidi bez domova

„Konečně připojíme naší loď Hermes ke všem elektrickým instalacím, vodě a splaškové kanalizaci,“ raduje se dále Udženija. Od roku 2007 slouží loď lidem bez domova. Poskytuje jim základní sociální zázemí, mohou se tu stravovat i přespat. „Doposud nebyla loď napojena na kanalizaci,“ říká radní. Magistrátu se povedlo za 4,5 milionu korun získat od Povodí Labe pozemky do nájmu. Zaměstnanci Prahy provedou do léta instalaci vodovodu, napojení na odpady a další inženýrské sítě.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak to tady vypadá Eva Fornálová

Romští uprchlíci z Ukrajiny

Rada taktéž schválila dotaci 3,6 milionu korun spolku RomPraha. Organizace pomáhá romským uprchlíkům z Ukrajiny, kteří před válkou prchají do Prahy.  „I když příliv utečenců už není tak velký, romští uprchlíci přicházejí z válkou zasažených částí Ukrajiny a je třeba jim nabídnout humanitární pomoc a pracovat s nimi,“ uvádí náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). Ačkoliv se prý jedná o dílčí záležitost, Praha chce ukázat, že je pro ni téma války na Ukrajině stále důležité.

Nákup velkého pozemku

Magistrát nakoupí rozlehlé území o rozloze 23,5 tisíce metrů čtverečních v lokalitě Trojmezí na nezastavěném území zahrnující Prahu 4, 10, 11 a 15. Velikostně odpovídá více než polovině Václavského náměstí. Obklopeno je několika pražskými sídlišti jako jsou Kulatý Chodovec, Spořilov nebo Zahradní Město a osadami Záběhlice, Práče a Hostivař. Koupě vyjde na 7,8 milionu korun. Kromě přírodní památky Meandry Botiče se tu nachází i několik retenčních nádrží nebo rozsáhlý zanedbaný ovocný sad. 

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) v současné chvíli pracuje na krajinářské studii lokality Trojmezí. Podle náměstkyně Jany Komrskové (Piráti) by v místě měl vzniknout biotop a stáčírna cideru. „V memorandu mezi Prahou a městskými částmi se všechny subjekty dohodly, že v lokalitě bude zachována rekreační hodnota tohoto velkého území. Máme plány na zvyšování prostupnosti pro pěší a cyklisty včetně ochrany přírody,“ informuje radní pro oblast správy majetku Adam Zábranský (Piráti). Díky prodeji se Praze „rozvážou ruce“ a bude moci s pozemkem nakládat jakkoliv bude chtít.  

Nabíječka elektromobilů na každém rohu

Prostřednictvím Technologií hl. m. Prahy bude magistrát investovat 120 milionů korun do modernizace veřejného osvětlení v programu E-mobilita. Finance se využijí na vybudování EVR lamp. „Každou takovou lampu budeme moci v budoucnu osadit nabíjecí stanici pro elektromobily,“ komentuje radní pro infrastrukturu Michal Hroza (TOP 09). Magistrát očekává, že v roce 2030 se bude po metropoli prohánět 180 tisíc elektromobilů.

„Abychom byli schopni tento nápor zvládnout, potřebujeme mít v Praze zhruba 4,5 tisíce nabíjecích stanic,“ doplňuje. Nabíjecích stanic má Praha zatím nedostatek. Nové lampy s možností instalace nabíječky „vyrostou“ napříč celou Prahou – například Vinohrady, Dvorce, Háje, Černý most, Velká ohrada, Bohnice, Ďáblice a Kobylisy.

Momentálně se jedná o jediný projekt na přípravu nebo výstavbu nabíjecích stanic na území hlavního města. Jedna stanice na EVR lampě vyjde na 65 tisíc korun včetně napojení na platební systém. Její následná instalace dopravní značení vyjde na dalších 50 tisíc. „Celkové náklady na uvedení jedné EVR lampy do plného provozu se tedy pohybují do 120 tisíc korun,“ sděluje Blesku radní Hroza.

Další ujednání

Rada také řešila problém inflace, která vede ke zvyšování nájemného. „S kolegy napříč politickým spektrem jsme se shodli na tom, že nebudeme uplatňovat celou inflaci 15%, ale pouze poloviční tak, abychom k problému přistupovali sociálně citlivěji,“ informuje Alexandra Udženija. Nájem pražských bytů se tak zvýší jen o cca 7,70%. Do budoucna by měly být byty odstupňovány podle finančního zatížení.

Závěrečný účet Prahy za rok 2022

„Příjmy Prahy v loňském roce překročily schválený rozpočet a dosáhly částky 120,3 miliardy korun. Výdaje dosáhly 104,8 miliardy korun,“ navazuje na zprávy o předešlém jednání rady Zdeněk Kovářík (ODS), radní pro oblast financí. Většina nákladů šla na běžné výdaje města – 82,8 miliardy korun, a 22 miliard korun bylo investováno. „Po připočtení inflace jde asi o 4. nejvyšší částku k investicím za posledních 30 let,“ dodává radní. Praze se podařilo za loňský rok ušetřit 15,5 miliardy korun. Podle Kováříka se už výrazná část přes 11,5 miliardy využívá. 

Fotogalerie
59 fotografií