„Dva mladí samci dorazili do Zoo Praha z německého ptačího parku Walsrode na doporučení Evropského koordinátora chovu (EEP). Výhledově by je také měly doplnit samice, se kterými vytvoří chovné páry,“ uvedl kurátor ptáků Antonín Vaidl.

Zoo Praha nové jeřáby umístila do první venkovní voliéry expozičního celku ptačích mokřadů, kde jsou s dalšími příbuznými druhy. Od těch je odlišuje sněhobílé zbarvení s černými letkami na křídlech a červenými znaky na nohou a obličeji.

Podle Vaidla jsou však bezmála roční samci dosud místy světle hnědí a bílého zbarvení by měli dosáhnout až po druhém roce věku. „Návštěvníkům se tak nabízí zcela unikátní možnost spatřit tento vzácný druh v mladistvé podobě,“ řekl.

Domovinou jeřába bílého je Sibiř v oblasti dolního toku řeky Ob a v tundře Jakutska poblíž vodních zdrojů, na které je vázán. V současnosti se jeho počty v přírodě pohybují okolo tří až čtyř tisíc jedinců. Hrozbou pro tento druh je vysychání mokřadů na zimovištích v důsledku odklánění a přehrazování vodních toků, rozšiřování lidského osídlení nebo otrava pesticidy. Už v roce 1988 byl zařazen na Červený seznam IUCN, kde se nyní jako jediný z jeřábů nachází v kategorii kriticky ohrožených druhů.

Fotogalerie
3 fotografie