Příroda se začíná probouzet k jaru, což pro pražskou botanickou zahradu v Tróji znamená jediné, začíná zde nová již 54. sezóna. Ve čtvrtek ji slavnostně zahájil ředitel botanické zahrady Bohumil Černý společně s patronkami Ivou Janžurovou a jejími dcerami Sabinou a Theodorou. Hned z kraje nové sezóny se návštěvníci mohou těšit na jednu z velmi populárních akcí. V tropickém skleníku Fata Morgana bude začátkem března probíhat výstava Orchideje, poklady vietnamské džungle. Botanická zahrada zde představí vybrané kousky ze své rozsáhlé sbírky, která čítá na 2300 druhů. Jak napovídá název, výstava je odkazem na pestrobarevnou flóru Vietnamu, kde bylo objeveno přes 170 rodů orchidejí ve více než 1200 druzích.

Pestrobarevná podívaná je také doplněna působivým aranžmá, které přibližuje oslavu Vietnamského nového roku. Výstava orchidejí je ale jen ochutnávkou toho, co v nastávající sezóně návštěvníky čeká. Ředitel botanické zahrady Bohumil Černý dnes prozradil, že letošní sezóna bude celkově zasvěcena Asii. Hvězdy divadelních jevišť a filmových pláten Iva Janžurová se svými dcerami Sabinou Remundovou a Theodorou Remundovou jako patronky výstavy, ale i celé sezóny společně pokřtily také nový parfém, který svou vůní připomíná vietnamskou flóru. Parfém si nechala botanická zahrada vyrobit na míru a pro návštěvníky bude k dostání jako suvenýr za 699 Kč.

Kouzelná orchidej

Iva Janžurová při té příležitosti zavzpomínala na orchidej, kterou jí daroval Karel Gott krátce předtím, než se jeho zdravotní stav začal zhoršovat: „Daroval mi ji, když se přišel podívat na jedno z mých představení. Krátce nato onemocněl a orchidej, kterou mi daroval, začala chřadnout. Svěřila jsem ji tehdy svému zeti, který s jejich pěstováním má zkušenosti. On mi ji vrátil krásnou, probuzenou, rozkvetlou a současně se udělalo lépe také Karlu Gottovi.“

Mezi kousky, které jsou v botanické zahradě vystavené, lze najít skutečně světové unikáty. Jedním z nich je například orchidej Paphiopedilum rothschildianum, běžně známá jako střevíčník Rothschildův nebo Rothschildova papuče. Tento druh je neuvěřitelně vzácný jak v přírodě, tak mezi pěstiteli. Cena za jeden stonek se na černém trhu pohybuje ve stovkách tisíc korun.

Rada pro pěstitele

Zájemci si ale s návštěvou výstavy musí pospíšit. Orchideje ve skleníku Fata Morgana budou k vidění od 3. do 19. března, dokud neodkvetou. Pro ty, kteří by kouzlu orchidejí propadli natolik, že by se sami chtěli začít věnovat jejich pěstování, je zde připravený prodej květin i pěstitelská poradna. Jednu základní a velmi důležitou radu ale čtenářům Blesku poradila sama kurátorka botanické zahrady Romana Rybková, která zná tropické rostliny jako málokdo: „Nejčastější chybou, se kterou se velmi často setkávám, je, že lidé své orchideje zalévají příliš často. Jejich kořeny potřebují dýchat, potřebují přísun vzduchu, a proto orchideje nelze zalévat jako běžné pokojové rostliny. Jednou za týden až deset dní bohatě stačí“.