Koalice ve vedení Prahy 1 by mohla být jedna z prvních, která se po loňských podzimních volbách rozpadne. Ihned po volbách nastaly komplikace, jak složit budoucí koalici. Třináct členů místní organizace se nedokázalo shodnout, s kým vlastně chtějí do koalice. část z nich prosazovala koalici společně s Prahou 1 sobě Pavla Čižinského a uskupením My, co tady žijeme –⁠ dohromady by měli 15 z 27 mandátů. Druhá část včetně Bodečka naopak preferovala propojení s ODS, TOP 09, ANO a Rezidenty.

Bodečkovi se nakonec podařilo prosadit jeho variantu koalice, ale celostátní pirátské fórum, na kterém dle stanov strany se musí vše odsouhlasit, souhlas s touto variantou koalice nejdříve pozastavilo a nakonec zrušilo úplně. Kritikům vadila mimo jiné spolupráce s trestně stíhanými zastupiteli za ODS, vliv bývalého starosty Filipa Dvořáka na občanské demokraty v této části města a vysoký počet placených funkcí, které si mezi sebe politici rozdělili. Navzdory tomu Bodeček se svými společníky hlasovali na zastupitelstvu pro vznik nového vedení městské části.

Vyloučení nebo rezignace?

„Ivana Antalová, Martin Arden a David Bodeček schválením účasti Pirátů ve vedení obce včetně obsazení uvolněných funkcí bez platného souhlasu a oprávnění k tomuto jednání porušili Všeobecný kodex veřejného zastupitele, ve kterém se píše: ,Beru na vědomí, že účast Pirátů ve vedení obce/kraje/státu a souhlas s uzavřením koaliční smlouvy jsou ve výlučné působnosti celostátního fóra či příslušného oblastního fóra,“ píše ve svém vyjádření Rozhodčí komise Pirátské strany

Jenže to tři zmínění Piráti nedodrželi, a tak mají 30 dní na to zjednat nápravu. „Ivana Antalová, Martin Arden a David Bodeček buď vyjednají novou koaliční smlouvu, kterou schválí příslušné oblastní fórum, nebo vypoví současnou koaliční smlouvu a opustí vedení Městské části Praha 1 tak, že rezignují na funkce vykonávané dle koaliční smlouvy,“ nařídil jim rozhodčí nález.

Úprava koaliční smlouvy

Bodeček ale s tímto postupem nesouhlasí. „Jak jsem se obával. Ani ryba, ani rak. Očekával jsem jasné rozhodnutí, které by bylo bez dalších divno podmínek. Jednoduše, že jsme nic neporušili a zůstáváme Piráty nebo jsme vyloučeni. Stanovení si podmínek nepovažuji za správné. Nikoli ke mně samotnému či mým kolegům ze zastupitelského klubu, ale k politickým partnerům a taky k veřejnosti,“ napsal na sociální sítě.

Společně se svými kolegy nyní jednají o dalším postupu. „Můžeme požádat o přezkum rozhodnutí komise, které považujeme za nesprávné a poškozující jak nás, tak Pirátskou stranu. Můžeme se také s Pirátskou stranou soudit, nebo taky můžeme rovnou odejít,“ sdělil místostarosta. Koalice se navíc písemně zavázala, že po půl roce vládnutí vyhodnotí společnou práci a případně upraví stávající podobu koaliční smlouvy. „Stávající koaliční smlouva pro mne bude platnou do doby, než oblastnímu fóru zastupitelský klub Piráti a občané z Prahy 1 předloží smlouvu novou a ta bude zmíněným fórem schválena,“ uzavřel Bodeček.

Video
Video se připravuje ...

Dopravní značení v Týnské ulici v Praze. (23. února 2023) Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
7 fotografií