Primátor se v nové radě hl. m. bude moci opírat o 5 nových náměstků a 5 radní, kteří budou pocházet ze stran ODS, TOP 09, STAN a Pirátů. Lidovci zastoupení v radě mít nebudou. Svoboda byl zvolen podruhé v životě, přičemž jej svými hlasy kromě koaličních stran podpořili i zastupitelé z ANO. Svobodu naopak nepodpořily opoziční Praha Sobě a SPD, pro Svobodu ale nehlasovala ani Hana Kordová Marvanová (ODS), která přestože byla v sále přítomna, nestiskla žádné z tlačítek (pro, proti, zdržel se). Naopak opoziční ANO hlasovalo pro volbu Svobody primátorem. Poprvé se primátorem stal v roce 2010, kdy na postu vystřídal Pavla Béma (ODS). Ten byl v primátorem v letech 2002-2010, a byl rovněž ve funkci potvrzen i napodruhé.

„Konec dobrý, všechno dobré”

Svoboda po volbě poprvé využil příležitosti a promluvil k zastupitelům už jako zvolený primátor. „Skutečnost, že naše město má primátora po 4 měsících, je skvělá zpráva. Politik jako takový není hodnocen za to, co plánuje, ale za to, co udělá, co prosadí a jak to prosadí. My jsme plánovali koalici na tzv. vládním půdorysu. Bylo to hodně práce, vyjednávání bylo náročné. Ale konec dobrý, všechno dobré,“ sdělil.

Svou volbu označil za začátek nového díla. „Slibuji vám, že já, i zvolená koalice, se následně dáme do práce. Jsem člověk, který se v Praze narodil, prožil jsem v ní celý život, osobní, profesní, dokonce i politický. Nikdo nezvládne víc než milionové město řídit sám. Ale doufám, že mohu říct, že za mnou stojí profesionální a zkušený tým. Spolu, a to míním s malým s, změníme Prahu k lepšímu,“ zahrnul do svého proslovu jak STAN, tak i Piráty.

Zmínil nutnost spolupráce se státem, ale i budoucí výstavbu Vltavské filharmonie. „Musím naše předchůdce pochválit, že v její realizaci udělali velký pokrok,“ ocenil končící koalici. „Nechtěl jsem se nijak vracet, ale myslím si, že všechno, co zaznělo před volbou, bylo v duchu udeř tam, kde máš slabé místo. Ale jsem přesvědčen o tom, že tým, který budete volit, je tým dobrý, a je garancí pro to, že 4 roky nebudou prožité nadarmo a zmařené,“ vyjádřil se k nejrůznějším výtkám, jež zaznívaly zejména z řad nově opoziční Prahy sobě, ale také z řad ANO i SPD, před jeho volbou. „Budeme pracovat vší silou, kterou máme. 100% je málo.“

Pochvala předchůdců

Oproti tomu smířlivě se ke kritice opozice postavil Jiří Pospíšil (TOP 09). „Chci poděkovat končící paní radní Třeštíkové (Praha sobě) za to, jakou práci odvedla. Odvedla práci, na níž bych rád navázal,“ sdělil. V nové radě bude náměstkem primátora s gescí kultury a péče o zvířata. „Nejhorší je, když politik nastoupí do funkce, a zkritizuje práci svého předchůdce. Projekty, které mají smysl, trvají roky, přesahují jedno volební období.“ Za téma, v němž by rád na její práci navázal, považuje například dořešení budoucnosti Slovanské epopeje, nebo otevření Clam-Gallasova paláce pro veřejnost.

Náměstkyní pro sociální oblast bude Alexandra Udženija (ODS), která se sociální politice věnovala už na „své“ domovské Praze 2, kde je starostkou. „Ráda bych do pražské politiky přinesla více lidskosti. Nechci dělat revoluci, chci navázat na práci mé předchůdkyně Mileny Johnové (Praha sobě),“ napodobila Udženija svého předřečníka v ocenění političky, která by v případě kandidatury do zastupitelstva nově skončila v opozici. Na kandidátce Prahy sobě však pro volby 2022 Milena Johnová scházela.

Video
Video se připravuje ...

Bohuslav Svoboda byl zvolen podruhé v životě pražským primátorem Veronika Foltová

Antonín Klecanda (STAN), který bude radním zodpovědným za školství, zmínil nutnost výstavby nových škol, ale i integraci ukrajinských žáků. I on pochválil za odvedenou práci končícího radního Víta Šimrala (Piráti), jenž se školstvím zaobíral v předešlých čtyřech letech. Zmínil též nutnost údržby, potažmo rozšiřování pražských sportovišť.

I Zdeněk Hřib, jenž byl primátorem v předešlém volebním období, ve vedení města zůstane. Na základě koaliční dohody se stane 1. náměstkem primátora, jenž bude mít v gesci dopravu v hlavním městě. Dalším politikem, jenž zůstane ve vedení města z předešlého volebního období, je Petr Hlaváček, jenž zůstane náměstkem pro územní rozvoj. 

Staronovým radním se stal Adam Zábranský (Piráti), který měl v minulém volebním období na starosti bydlení a transparentnost. Tu si ponechal a bude také zodpovídat za majetek. „Mým cílem je dokončit koncepci správy majetku, jejíž výstupem by mimo jiné měla být i mapová aplikace, kde bude zobrazen veškerý nemovitý majetek hlavního města.“  Zábranský podle svých slov hodlá dále pokračovat v kultivaci veřejného prostoru, snižování energetické náročnosti budov a také dokončit směnu majetku se státem.

Návazat na svého předchůdce chce i Daniel Mazur (Piráti), který bude mít v gesci IT, Smart City a vědu a výzkum. Navazovat bude na práci bývalého primátora Zdeňka Hřiba. Jako hlavní cíl si vytyčil další rozvoj eGovernment, ale také podporu výměnných studijních pobytů nejen pro studenty, ale i pro učitele.

O volbě primátora bylo rozhodnuto už na úvod zastupitelstva, které se koná napočtvrté. V předešlých jednáních ustavujícího zastupitelstva nové vedení Prahy zvoleno nebylo. Nejblíže k tomu bylo 15. prosince, kdy volbu Bohuslava Svobody bylo ochotno podpořit ANO. Těsnou většinu však tehdy kvůli „opoziční smlouvě” i kvůli podpoře právě ANO odmítla podpořit dosluhující radní Hana Kordová Marvanová.

Podle zastupitele Zdeňka Zajíčka (ODS) čekají hlavní město, tudíž i nové vedení, těžké výzvy zejména ve 3 oblastech. Konkrétně jmenoval dopravu, energetickou soběstačnost a oblast bydlení. „Musíme zjednodušit předpisy, které se vztahují k výstavbě především dostupného bydlení,” sdělil konkrétně. V radě hlavního města nicméně nezasedne, rozhodl se zůstat řadovým zastupitelem, byť byl jednou z nejprominentnějších tváří, která v barvách ODS dojednávala koalici.

Téměř 5 měsíců

Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice Spolu, získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů získalo hnutí STAN a tři SPD.

Od té doby probíhala spletitá jednání o nové koalici. Spolu preferovalo koalici na vládním půdorysu (Spolu, Piráti a STAN), kdežto Piráti do ní chtěli přizvat ještě Prahu sobě. Jednání také vázla i kvůli rozdělení sil v radě a kompetencím jednotlivých radních. Koaliční smlouva byla nakonec podepsána 15. února, tedy den před konáním zastupitelstva.

Fotogalerie
53 fotografií