Starostové velkých městských částí se na radnici Prahy 9 sešli, aby sjednotili svůj postup v řešení problémů, na které jsou samotné radnice příliš krátké a vyžadují řešení na vyšších úrovních. Výstupem z dnešního sněmu jsou tři hlavní body, které jsou pro starosty největším trnem v patě. Nejdůležitějším bodem na programu bylo financování služeb, které městské části poskytují pro stát, radnice se totiž v důsledku inflace a zvyšování cen energií dostávají do úzkých, kvůli nedostatečným finančním prostředkům.

Druhým výstupem ze sněmu je koncepce spolupráce s městskou policií, starostové potřebují k řešení svých lokálních bezpečnostních problémů navázat užší spolupráci s jednotlivými obvodními ředitelstvími. Starostové se dále zabývali slíbenou miliardou korun, kterou mělo město uvolnit na podporu sportu, místo zisků ze zdanění hazardu. Starostové budou od města požadovat koncepci, která určí, odkud se peníze vezmou.

Omezení plesů i sportovních klání

Jako starostové napříč politickým spektrem chceme říct, že skutečně jde do tuhého, co se týče financování. Už poněkolikáté došlo ke zvýšení platů státních úředníků, což je samozřejmě dobře, ale nikdy s tím nepřišly ani peníze navíc ze státního rozpočtu. My pak musíme brát peníze ze sekání trávy, z investic a z dalších věcí,“ řekl novinářům na tiskovém briefingu po konci sněmu starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS).

Podle starosty Prahy 19 Pavla Žďárského (Kbely náš domov), jenž je aktuálně nejdéle sloužícím starostou v hlavním městě, musí radnice nutně šetřit na nejrůznějších událostech, aby se dala udržet úroveň současné výuky. Ale nejen té.

Panika je samozřejmě nejenom v oblasti školství. Tím, že je vyhlášená inflace 15,1 %, a tím, že nikdo neví, kolik vlastně nakonec budeme platit za ty účty. Vymýšleli jsme různá opatření. Třeba krizový energetický fond. Zakázali jsme plesy i sportovní události. A to jenom, kvůli tomu, aby všechny peníze šly do toho, abychom udrželi radnici v chodu, a tak udrželi v chodu i školu,“ řekl pro ČT24 Žďárský (nestr.), starosta MČ Praha 19.

Chybějící peníze v rozpočtech městských částí chtějí získat zvýšením příspěvku na žáka na 10 tisíc korun, v opačném případě by hrozilo, že radnice začnou omezovat služby, které pro stát vykonávají.

Starostové se shodují také na tom, že je zapotřebí, aby na svém území měli větší vliv na řízení městské policie. Starostové totiž kromě apelu nemají žádné nástroje, jak přimět strážníky zaměřit se na bezpečnostní problémy, které jednotlivé městské části trápí. Podle předsedy bezpečnostního výboru Jiřího Ptáčka (TOP 09) by pomohlo, kdyby měli komunální politici vliv na výběr ředitele obvodního oddělení, nebo jejich odměňování.

„Městské části mají svá obvodní ředitelství městské policie, ale formálně na ně nemají žádný vliv. To znamená, že organizační řád, který definuje vztahy mezi městem, městskou policií a městskými částmi, nedává městským částem žádné možnosti jak určovat priority strážníků městské policie. Pro občana je to poměrně těžce pochopitelná situace,“ vysvětlil.

Nevýnosná regulace hazardu

V rozpočtech městských částí také chybí peníze na sport, který financovaly zisky ze zdanění hazardu. V důsledku vyhlášky, která provoz tzv. technických her v hernách v Praze zakazuje, přišly městské části v součtu o miliardu korun. Což starostové kritizují.

Před dvěma lety nám bylo slíbeno, že peníze, které šly do sportu z hazardu, budou nahrazeny. Doposud se tak ale nestalo a nikdo nemá žádný recept na to, odkud se tato miliarda vezme. Budeme proto po hlavním městě chtít jasné stanovisko, odkud se tyto peníze vezmou. V opačném případě hrozí, že sport bude značně omezen,“ vysvětlil starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Své požadavky předloží starostové novému vedení Prahy, které by mělo konečně vzejít ze čtvrtečního zastupitelstva. Sněmu se zúčastnilo téměř všech 22 starostů číslovaných městských částí, omluvili se jen dva z nich.

Fotogalerie
12 fotografií