Ještě na ulici ženu uvedli záchranáři do umělého spánku, když se pak dostala do nemocnice, její srdce přestalo tlouct. Lékaři museli přistoupit k přímé srdeční masaži, následně ji na tři dny připojili na mimotělní oběh. Ten pacientce nahrazoval funkci srdce a plic. Na Štědrý den jí zdravotníci začali vysazovat tlumicí léky, probudila se.

Doslova zázračné je, že nemá poškozený mozek. Ten je velmi citlivý na nedostatek kyslíku a nožem zasažené srdce ženě kolabovalo a nezvládalo plnit svou funkci. „Paní si na tu příhodu naštěstí nepamatuje, což je to nejlepší, co může být. Chodí za ní rodina, má děti, manžela, se všemi komunikuje,“ popsal Blesku emeritní primář kardiochirurgie FN Motol Milan Horn. Právě on držel její srdce v dlaních a dlouhé minuty jej stlačoval.

I více než měsíc po napadení je žena stále v intenzivní péči na ARO. „Nyní má dechovou rehabilitaci, řeší se případné pooperační komplikace. Protože je upoutána na lůžku, ochabují jí svaly, takže ji čeká dlouhodobá pohybová rehabilitace, aby nakonec znovu mohla chodit sama,“ vysvětlil doktor Horn. Léčba a rehabilitace zaberou ještě dlouhý čas, domů by se mohla vrátit v „jednotkách měsíců“.

Kardiochirurg Milan Horn pro Blesk

Blesk: V osudný den jste měl službu?

„Měl jsem příslužbu, takže mi zavolali domů. Bylo to ještě ve chvíli, kdy

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.