V pondělí se v pražských Vysočanech otevřelo Centrum následné podpory uprchlíkům z Ukrajiny (CNPUU). Během několika dní pilotního provozu se podařilo pomoct už 50 lidem. Nové centrum se nachází ve třetím patře budovy, ve které je umístěno i KACPU. Centra mají rozdílné poslání, zatímco KACPU pomáhá čerstvě příchozím s vyřízením víz a dalších dokladů, CNPUU je k dispozici uprchlíkům, kteří mají tyto základní věci zařízené, ale potřebují pomoct s bydlením, lékařskou péčí nebo zajištěním škol pro své děti. Většinu uprchlíků stále tvoří ženy s dětmi.

Centrum odlehčí úřadům

Příchozí uprchlíci se nejdříve zaregistrují na recepci, kde v krátkosti sdělí, s čím potřebují pomoct. „Na rozdíl od úřadů máme na každého člověka vyhrazeno minimálně 15 minut, spíš ale 30. Máme tak větší možnost probrat a pochopit, co opravdu potřebují a cíleně jim pomoct,“  vysvětlila koordinátorka centra Michaela Márová. „Od příštího roku by zde mělo pomoc zajišťovat asi 40 pracovníků a 10 tlumočníků,“ dodala.

Centralizovaná pomoc a hlavně její zjednodušení by mělo odlehčit i dotčeným úřadům a dalším pracovištím, kterým podle Márové především chybí expertíza v problematice práce s uprchlíky.

Praha - město zachránce

„Ukrajinci dobře vědí, že Praha je jejich spolehlivým spojencem od prvního dne rozsáhlé invaze ruské armády. Česká metropole přijala více než sto tisíc našich občanů, které ruská agrese donutila opustit své domovy. Symbolem ukrajinské vděčnosti je mimo jiné udělení Praze titulu města-záchrance prezidentem Volodymyrem Zelenským,“ poděkoval Praze za pomoc Chargé d´affaires ukrajinské ambasády Vitalii Usatyi.

Náklady na provoz centra by měly činit asi 30 milionů korun, s financovním  pomáhá už zmiňovaný UNICEF. Budovu bývalé banky má Praha zapůjčenou od společnosti Central Group už z doby, kdy zde vzniklo KACPU, tedy zhruba od dubna tohoto roku. Central Group poskytuje Praze celý objekt zdarma a hradí i jeho provozní náklady, například energie.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) přišlo do Prahy od začátku ruské agrese asi 100 tisíc uprchlíků, z toho je 30 tisíc dětí. „Podle našich dat KACPU odbavilo asi 113 tisíc uprchlíků, někteří odjeli do jiných měst České republiky, jiní pokračovali za příbuznými například do Německa,“ uzavřel.

Video
Video se připravuje ...

Útok dronů na Kyjev: Takhle pálili Rusové na hlavní město Ukrajiny Reuters

Fotogalerie
28 fotografií