Dosud v Praze 3 vládla obdobná koalice, pouze bez Prahy 3 Sobě, která je v zastupitelstvu nováčkem. Vronský v minulém období působil jako předseda výboru pro výchovu a vzdělávání. Nyní bude mít jako starosta v gesci například krizové řízení a bezpečnost, vnější vztahy a komunikaci nebo zahraniční vztahy. "Vynasnažím se být dobrým starostou," řekl po svém zvolení.

Nový starosta před volbou představil šest priorit nové koalice. První je vstřícná a otevřená komunikace, dále se nové vedení radnice bude chtít zaměřit na udržitelné hospodaření, energetiku a efektivní správu majetku, životní prostředí, zlepšení kvality života obyvatel a plánovanou výstavbu v areálu bývalého Nákladového nádraží Žižkov.

Opoziční zastupitel Mojmír Mikuláš (Patrioti pro Prahu 3) označil za nešťastné, že opozice nedostala předem k dispozici programové prohlášení koalice, a neúspěšně navrhl přerušení jednání na týden, aby měla opozice čas si jej prostudovat. Zastupitelé dnes na ustavujícím jednání zasedli potřetí, dříve již schůzi dvakrát přerušili kvůli absenci dohody o koalici. Po dnešní volbě v metropoli chybí z větších městských částí nové vedení jen v Praze 11.

Vronský před časem na facebooku uvedl, že by před koalicí s 19 hlasy preferoval stabilnější uspořádání s více mandáty. Piráti, Zelení a Praha 3 Sobě nicméně odmítli spolupráci s ODS. Dnes Vronský řekl, že on se zase již před volbami vymezil vůči spolupráci s hnutím ANO. Předchozí koalice podle něj i přes některé problémy měla výsledky, takže její faktické pokračování dává smysl.

Komunální volby v Praze 3 vyhrála koalice TOP 09 a STAN se ziskem 11 mandátů. Druhá skončila Koalice pro P3 (ODS, KDU-ČSL) se šesti mandáty, třetí ANO rovněž se šesti a čtvrtí Piráti se čtyřmi zastupiteli. Do zastupitelstva se dostali ještě Zelení, Praha 3 Sobě, koalice Trikolory a SPD a Patrioti pro Prahu 3, každé ze čtyř uskupení má po dvou zastupitelích. Dosavadní starosta Ptáček funkci neobhajoval a do zastupitelstva městské části se dostal ze třetího místa kandidátky.

Radnice Prahy 3
Autor: ČTK