Poprask na českém twitteru vyvolala informace, že by se v příštím roce měly v pražském Foru Karlín uskutečnit tři koncerty ruských umělců, přitom hned dva z nich otevřeně podporují Putinův režim i ruskou vojenskou agresi na Ukrajině. Vystoupit měl Grigorij Leps 26. března příštího roku a Stas Mihailov pak 7. května. Jediná, která nakonec 17. dubna vystoupí, je Světlana Loboda.

Velká vlna rozhořčení

Na informaci, která se twitterem šířila jako lavina, okamžitě zareagoval bývalý ukrajinský velvyslanec v ČR a současný Náměstek ministra zahraničí Ukrajiny  Jevhen Perebyinis. „To snad není možný,“ napsal ve svém tweetu. Servítky si nebral ani analytik nevládní organizace European Values Andrej Poleščuk, který neúnavně od prvního dne války informuje na svém účtu o novinkách na ukrajinské frontě. „To se někdo pos*al, ne?“ napsal pěkně od plic.

Pro běžného Čecha mohou být výše zmíněná jména naprosto neznámá, a proto se třeba nad programovým složením ani nepozastaví. Nicméně dva ze tří ohlášených vystupujících otevřeně podporují ruskou agresi na Ukrajině.

Putinovi roztleskávači

Grigorij Leps je zasloužilý umělec Ruské federace a držitel medaile určené účastníkům ruské vojenské operace v Sýrii z roku 2017. Leps měl problémy už před ruskou anexí ukrajinského Krymu v roce 2014. Například před devíti lety nedostal americké vízum, když jej ministerstvo financí USA zařadilo na sankční seznam. Lepse tehdy obvinilo, že při cestách do zahraničí pašuje peníze pro mafii. Zpěvák to označil za absurdní.

Letos v březnu, už po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, Leps zpíval na propagandistickém koncertu, který Putin na podporu války uspořádal na moskevském stadionu Lužniki. A podobně je na tom i Stas Michajlov. Ten od Vladimira Putina dostal první vyznamenání v roce 2013, pět let nato například zpíval na oslavu Putinova úspěchu ve volbách.

Nakonec jediná z trojice vystoupí Světlana Loboda. Ta navzdory dřívějším sympatiím ke kremelskému režimu nikde výslovně nepodpořila válku proti Ukrajině. Po zahájení ruské invaze emigrovala do Litvy, kde nyní částečně žije.

Forum Karlín koncerty zrušilo

Forum Karlín sdělilo, že o zrušení koncertů už nějakou dobu jedná, ale bez úspěchu. „Jako provozovatel koncertního sálu jsme opakovaně urgovali zrušení dvou ze tří zmíněných koncertů u německé agentury. Nestalo se. Proto jsme se vystoupení rozhodli zrušit z naší strany, v programu necháme jen koncert Svetlany Lobody, která otevřeně vystupuje proti ruské agresi.“

Je bezesporu zajímavé, že i přestože se jedná o německou agenturu sídlící v Norimberku, jejich stránky jsou pouze v azbuce a zprostředkovávají koncerty pouze ruských umělců. „STARSARENA Konzertagentur GmbH je největší rusky mluvící koncertní agentura v Německu. Pro rusky mluvící publikum v Evropě jsou naše koncerty vždy svátek a pro STARSARENU je to také zvláštní kulturní poslání,“ stojí na webu společnosti.

Přísnější vízový režim

Česká republika navíc v říjnu zpřísnila vydávání víz ruským občanům. „Zatímco na Ukrajině padají ruské rakety na dětská hřiště a na lidi, kteří prostě jenom jdou do práce, do Česka přicestuje denně přes mezinárodní letiště až 200 občanů Ruské federace. Proto jsme se shodli, že nově bude odepřen vstup těm ruským občanům, kteří na české území přijíždějí přes vnější schengenské hranice – tedy přes naše mezinárodní letiště – za účelem turistiky, sportu či kultury. Toto opatření se bude vztahovat na cestující s platným schengenským vízem, které vydal jakýkoli členský stát EU,“ uvedl k opatření ministr zahraniční Jan Lipavský (Piráti).

Fotogalerie
3 fotografie