Shodli jsme se na tom, že jsme vytvořili tři skupiny, které budou v následujících dnech velmi intenzivně pracovat jednak na programových otázkách, jednak na principech koaliční spolupráce a také na rozdělení gescí, které by v případné nové radě jednotliví reprezentanti našich politických stran mohli zastávat,“ řekl Zajíček.

Týmy budou podle Zajíčka reprezentovat tři politické kluby, tedy Spolu, Piráti a STAN čili bez Prahy sobě, kterou do koalice požadují Piráti. „Tak si myslím, že jsme se dohodli a jsme připraveni pracovat,“ řekl. Každý tým bude mít vedoucího, který bude schůzky svolávat. Týmy mají v následujících dnech dospět k návrhům, které předloží vyjednávacím týmům. Další jednání je naplánováno na 5. prosince.

Program, gesce a komuniace

Zástupci stran nejednali pouze o programu, ale také o koaličním uspořádání. „Bavili jsme se o konkrétních věcech. Jsou to tři oblasti, program, gesční rozdělení v radě a jako třetí věc mechanismy spolupráce v koalici,“ řekla Komrsková. Koaliční dohodu strany ale předjednánu nemají. Zajíček řekl, že aby tomu tak bylo, musí se sejít týmy a připravit definitivní návrhy, které projednají orgány stran. „Teprve poté budeme schopni říct, zda by koalice mohla, nebo nemohla být vytvořena,“ řekl Zajíček.

O dění na chaotickém jednání přerušeného ustavujícího zasedání zastupitelů strany nemluvili. „Neřešili jsme to, dívali jsme se dopředu, nikoliv zpátky,“ řekla Arnotová. Na zasedání se zástupci stran dlouhé hodiny přeli a vzájemně osočovali kvůli celé řadě záležitostí. Mnohahodinové jednání o ustavení zastupitelských výborů původně Piráti a Praha Sobě přerušili na osm hodin. Řada zastupitelů to označila za obstrukce. Zasedání nakonec pokračovalo a skončilo dnes ve 04:00.

Bez Prahy sobě?

Piráti v uplynulých týdnech uzavřeli Alianci stability s Prahou Sobě, v jednáních chtějí postupovat společně. Přítomnost Prahy Sobě v koalici odmítá Spolu. „Aliance zatím trvá. My jsme se s kolegy od dnešního rána, kdy skončilo osmnáctihodinové jednání zastupitelstva, neviděli. Nemám mandát o tom (budoucnost aliance) hovořit. Praha Sobě se na dnešním jednání neřešila,“ řekla Komrsková.

Rekord

Letošní čekání na pražského primátora je nejdelší v historii samostatné ČR. Od zářijových voleb uplynuly více než dva měsíce. Od voleb na podzim 1994 se přitom na zvolení nového vedení města čekalo nejdéle měsíc a půl. V roce 2010 byli rada a primátor zvolení 45 dní po volbách, o čtyři roky později to trvalo jen o den déle. V letech 1994 a 1998 byli primátoři zvoleni už po necelých dvou týdnech od voleb.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, když získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 a třetí Piráti se 13 zastupiteli. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů má na pátém místě STAN. Šesté je SPD se třemi mandáty.

Video
Video se připravuje ...

Hádky Hřiba a Bendy v Blesku: Jak dosluhující primátor zvládl Prahu a kdo ji povede dál? Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
41 fotografií