Nevídanou nádheru mohou v těchto dnech spatřit Pražané v Riegrových sadech. Vykvetly tam okrasné třešně, což v půli listopadu není příliš obvyklé, sakury se totiž zpravidla obalují narůžovělými kvítky až s prvními jarními paprsky. V pátek ovšem stromy překvapil první sníh, jenž stromy pokryl bílou peřinou.

 

Není to poprvé, co se něco podobného v Praze přihodilo - také například na Strossmayerově náměstí vykvetly v minulých letech v zimě okrasné třešně. „V případě pražských zim, kdy se teploty v centru zastavěné metropole pohybují víceméně pouze okolo nuly a výše, tyto stromy spojují podzimní a jarní dobu květu v jedno delší období po značnou část zimy a předjaří. Květy přečkají i krátkodobý mráz,“ popsal tehdy Blesku tento úkaz mluvčí magistrátu Vít Hofman. 

Na mnohých místech v Česku v pátek a v noci na sobotu napadl první sníh a poprvé v této zimní sezoně vyjely do terénu sypače. Aktuální výstraha meteorologů před sněhem a náledím platí až do nedělního dopoledne pro jihozápadní část země. V Praze se denní teploty v příštím týdnu budou pohybovat mezi čtyřmi a sedmi stupni nad nulou, noční teploty mají v neděli i v pondělí klesnout lehce pod bod mrazu.

Sledujte radar Blesku!

Fotogalerie
43 fotografií