V budově již škola dříve byla, poté se radnice v roce 2014 rozhodla do ní přestěhovat úředníky. To se však nikdy nestalo a objekt je od té doby prázdný. O rekonstrukci za stovky milionů korun rozhodlo zastupitelstvo Prahy 3 letos v červnu z důvodu nové výstavby a blížícího se nedostatku míst ve školách. Součástí projektu bude rekonstrukce budovy a novostavba na sousední parcele, kde by měla vzniknout školní jídelna a tělocvična.

Škola by podle dřívějších informací radnice mohla začít fungovat za čtyři až pět let. Podle studie, kterou si městská část nechala vypracovat, bude mít Praha 3 v roce 2050 až 95.000 obyvatel, což je o asi 20.000 víc než nyní. Předpokládaný růst počtu obyvatel souvisí hlavně s novou čtvrtí, která by měla vyrůst v areálu Nákladového nádraží Žižkov. V té by měly vzniknout další dvě základní školy a několik školek.

Nedostatek míst

Pražské radnice dlouhodobě řeší nedostatek míst ve školách a školkách. Týká se to okrajových částí metropole, ale i širšího centra, v obou případech je to dáno zejména novou výstavbou. Nové školy tak plánuje stavět řada městských částí, kromě Prahy 3 také Praha 5, 6, 7, 8, 9 nebo 10.

Fotogalerie
10 fotografií