Rudou barvou potřísnil aktivista zeď v pátek 21. října a černou barvou pak přidal i nápis. Muže se podařilo dopadnout při činu. „Případ byl řešen ve zkráceném přípravném řízení. Muži bylo sděleno podezření pro trestný čin poškození cizí věci,“ uvedl tehdy policejní mluvčí Jan Rybanský. 

Muž, který se na zdi vyřádil, si záhy také vyslechl rozsudek. „Soud rozhodl trestním příkazem, kdy byl uložen podmíněný trest odnětí svobody ve výměře tří měsíců s odkladem na zkušební dobu v trvání patnácti měsíců a trest propadnutí věci (dva spreje),“ potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Kromě rudé se na zdi objevil nápis „Freedom for Ihar A.“, jenž odkazuje k běloruskému anarchistovi Igoru Oliněvičovi. Ten je považován za politického vězně. Poprvé byl zatčen roku 2010 a následně ho odsoudili k osmi letům ve vězení za to, že údajně organizoval útok na ruské velvyslanectví v Minsku. V roce 2020 byl zatčen znovu, dostal 20letý trest vězení. Ve vězení si psal deníky, které se pod názvem Jedu do Magadanu šířily anarchistickým hnutím a dnes už jsou přeloženy hned do několika jazyků. 

Barva na zdi běloruského velvyslanectví vydržela takřka tři týdny, ve čtvrtek 10. listopadu ji začali pomocí speciálních technologií odstraňovat.

Fotogalerie
9 fotografií