Jedna obrazovka vyšla podnik přibližně na 290 tisíc korun. Ropid, městská organizace plánující pražskou MHD, za podobné obrazovky platil 150 tisíc korun za kus i s úpravou softwaru. Rozdíl v ceně jedné obrazovky je tedy 140 tisíc korun, DPP jich nakoupil celkem 38 za zhruba 11 milionů korun. Smlouvu navíc DPP uzavřel s firmou Xanthus Servisní a.s. (údajně také vyšetřovanou v rámci kauzy Dozimetr), a to bez výběrového řízení.

Hřib uvedl, že o tom hovořil už dříve s ředitelem DPP Petrem Witowským. „Jasně jsem mu řekl, že existuje levnější řešení, kterého by DPP měl využít. To připravila městská společnost Operátor ICT v mé gesci a je postavené na otevřených datech. Využívá ho ostatně i městská organizace Ropid v těch výrazně levnějších obrazovkách,“ napsal Hřib. Postup podniku je podle primátora nehospodárný a požaduje Witowského rezignaci.

Ten o odchodu z vedení DPP nechce ani slyšet. Podle Witowského jsou informační panely, které nakoupil DPP, diametrálně odlišné svým technickým provedením, a tedy i koncovou cenou, kterou nelze porovnávat s monitory Ropidu. „Zásadně odmítám mediální výzvy politiků k mojí rezignaci,“ napsal.

Hřib rovněž uvedl, že zakázku řešil i někdejší člen dozorčí rady Ivo Vašíček (Piráti), který ohlásil, že pokud DPP obrazovky nakoupí, podá trestní oznámení. „V lednu 2021 navíc dozorčí rada DPP jednoznačně doporučila představenstvu DPP tuto smlouvu nepodepsat,“ dodal Hřib.

Koncem října se přitom Hřibův náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (35, Praha sobě) chlubil instalací šesti předražených panelů. „Stejné instalujeme s DPP také do stanic metra. Máme je třeba v Letňanech a do konce roku přibude dalších přibližně 30 panelů,“ uvedl. 

Jen gesto?

Že Hřibova výzva může být jen líbivé gesto při jednání o koalici, se obává opozice. „Primátor chce, aby odstupovali všichni kolem, ale sám jaksi ne a ne převzít politickou odpovědnost,“ řekl Blesku Patrik Nacher (48, ANO). K situaci mlčí radní pro dopravu Adam Scheinherr (35, Praha sobě), i Blesk na odpovědi na své otázky marně čeká více než týden. „Pan radní z hnutí, které si kamarádsky Witowského do vedení DPP dosadilo také bez výběrka, by na rozloučenou měl situaci zhodnotit,“ dodal Tomáš Portlík (44, ODS).

Fotogalerie
15 fotografií