V období Dušiček se každoročně Pražané vydávají na hřbitovy, aby uctili památku nejen svých blízkých zesnulých, ale také známých osobností. Nejčastěji na hrobech zapalují svíčky, nosí květiny a věnce a snaží se prostředí okolo hrobů udělat co nejhezčí. Zvýšená koncentrace lidí na hřbitovech i kolem nich však může přitahovat nezvané návštěvníky v podobě různých zlodějů a chmatáků. Každoročně je však na toto období dobře nachystaná i městská policie, která hřbitovům v období od pátku 28. října do neděle 6. listopadu věnuje zvýšenou pozornost.

Nenechávejte osobní věci bez dozoru

„V tomto období budou strážníci na vybraných hřbitovech a v jejich okolí zajišťovat zvýšený dohled nad veřejným pořádkem, ochranou majetku a osob, ale také dopravní kázní. V zájmu co nejhladšího průběhu celého svátku spojí síly posílené pěší hlídky, strážníci na koních a psovodi se služebními psy. Pomáhat budou i autohlídky. I přes spousty jiných úkolů, které musíme v metropoli plnit, patří kontrola hřbitovů právě v tomto čase mezi naše prioritní úkoly,“ vysvětluje pro Blesk mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

V letošním roce prozatím městská policie neřešila žádné narušení veřejného pořádku ani oznámení ohledně krádeží. „Pouze jsme usměrňovali parkovací kázeň. Vzhledem k dlouhému volnu, které bylo, se návštěvnost hřbitovů hezky rozdělila,“ říká mluvčí. Tento trend ostatně potvrzuje i Policie České republiky. „Letos jsme prozatím řešili pouze jednu krádež kabelky na Olšanských hřbitovech,“ sdělil Blesku policejní mluvčí Jan Rybanský. Oba však doporučují, aby lidé byli obezřetní a nenechávali své věci bez dozoru a to ani v autech.

„Za  poslední období si nepamatuji žádné případy, které bychom v souvislosti s krádežemi na hřbitovech museli řešit. V minulém roce jsme pomáhali jednomu návštěvníkovi, který si neohlídal čas a zůstal na hřbitově ‚pod zámkem‘ po zavírací době. V minulosti ale strážníci při večerní kontrole hřbitova poskytli první pomoc seniorovi, který při péči o hrob v odlehlé části hřbitova upadl a bez pomoci nemohl vstát. Vzhledem k nízkým teplotám mu tím zachránili život,“ vzpomněla mluvčí Seifertová, podle které je přítomnost strážníků ze strany veřejnosti velmi pozitivně vnímána, a to nejen kvůli bezpečnosti, ale také díky informacím, které jí strážníci poskytují.

Odcizená výzdoba

Podle zjištění Blesku se ale majitelé hrobů setkávají s jinou nepříjemností, než jsou krádeže kabelek, stává se totiž, že z hrobů mizí výzdoba, kterou na dušičky lidé pracně vyrobili nebo za nemalý peníz pořídili. „Několikrát se nám už stalo, že jsme na Dušičky dali na hrob výzdobu, která třeba během týdne zmizela. Zvlášť když se s tím člověk dělá, tak to zamrzí, o ty peníze až tak nejde,“ svěřuje se se svou zkušeností paní Markéta. „Jasně, že policii bych kvůli tomu nevolala,“ dodává.

Mluvčí strážníků Irena Seifertová však radí, že pokud chtějí lidé podobným incidentům zabránit, mohou si hrob vyfotit. „Pro případ poškození či zničení náhrobku si pořiďte jeho fotodokumentaci. Vyfotografujte každou jeho část zvlášť – sošky, okrasné kování apod., poznamenejte si jejich rozměry. Zadokumentujte zejména všechny specifické znaky těchto předmětů – značka autora, výrobce, vady materiálu apod. Fotografie pietní architektury s popisem uložte na spolehlivé místo pro případné použití,“ uzavírá Seifertová.

Video
Video se připravuje ...

Vše, co je potřeba vědět o Dušičkách Videohub

Fotogalerie
43 fotografií