Obyvatelé Hlubočep si definitivně oddechli. Jejich spor s developerem, který se táhne od roku 2016, má jasného vítěze a tím jsou místní obyvatelé. Hned u vstupu do Prokopského údolí chtěl developer postavit rovnou dva bytové domy, to se místním nelíbilo, a tak začal dlouholetý soudní spor. Místní spolek Prokopovo se začal s developerem JRD soudit po té, co získal všechna potřebná povolení jak od magistrátu, tak od páté městské části a reálně tak hrozilo, že oblíbený kus zeleně, kde si děti mohli hrát a dospělí poklábosit, zmizí.

Místní se také snažili apelovat na Prahu 5, aby se s developerem domluvila na směně za jiný pozemek. To také Praha 5 udělala, ale ne tak, jak si asi místní i ostatní obyvatelé pětky představovali. Poměrně malý a nevýznamný plácek u Prokopského údolí směnila městská část za pozemek u železničního mostu hned naproti nově rostoucímu Smíchov City.

„Výsledkem tohoto festivalu hamižnosti je, že developer získal nesrovnatelně lukrativnější pozemek v centrální části Smíchova a městská část tam ztratila dětské hřiště. My jsme svůj plácek ovšem zachránili, hlavně, že máme kde pít pivo a venčit své psy," popisuje s hořkostí předseda Společnosti pro ochranu Prokopského a Dalejského údolí Josef Matoušek.

Ke směně pozemků přitom vůbec nemuselo dojít. Jak tvrdí Matoušek, stačilo počkat na ukončení soudního procesu, který v roce 2012 sám inicioval. Soudce v něm po šesti letech uznal, že se na parcele u Prokopského údolí stavět nesmí, protože to neumožňuje zákon. Zůstal by však v majetku developera a území by mohlo ležet ladem.

Na nově získaném pozemku plánuje developer JRD vystavět kancelářskou budovu. Společně s Property N74 získal už i stavební povolení na udržitelný projekt s názvem Viadukt Anděl. Výstavba objektu, v kterém bude 7800 metrů čtverečních pronajímatelné plochy, má začít letos v říjnu a skončit o dva roky později. Bude mít mimo jiné systém potrubní pošty, jejíž trubky tvoří i design vstupu, či komunitní aplikaci Sharry, sloužící k řízení vstupu osob do budovy i rezervaci zasedacích místností. Nechybí zelená terasa na střeše. Podle prvotních odhadů by stavba měla vyjít asi na miliardu korun.

Fotogalerie
9 fotografií