Asi většina pražských hoteliérů někdy řešila nepříjemnou situaci, kdy jejich hosté z hotelového pokoje udělali doslova kůlničku na dříví. S novinkou, která je skutečně bizarní, se v pondělí setkali zaměstnanci jednoho hotelu v Praze 3. Když uklízecí četa otevřela pokoj, na první pohled se zdálo, že je vše v pořádku. Jak ale začali pracovníci hotelu uklízet, málem vyletěli z kůže. Při snaze připravit pokoj na příjezd dalšího hosta totiž cosi zasyčelo z postele. Rozhlédli se kolem sebe a zjistili, že se pokoj podobá džungli, které vévodí menší kolonie hadů. Na okně pro změnu seděla kočka.  

Terárium z hotelového pokoje

Úklidová služba našla v pokoji celkem tři hady a jednu kočku. Dva poměrně velcí plazi se vyhřívali v posteli, další se zabydlel v klubku dek a ručníků v poličce ve skříni. Aby toho nebylo málo, z okna všechno kontrolovala černobílá kočka. Personál nemohl ženu (35), které ten den končil pobyt a měla se z něj odstěhovat, nikde najít. Zavolal proto na tísňovou linku 156.

„Strážníci, kteří se dostavili na místo, vyrozuměli nejprve odchytovou službu a pracovníka odboru životního prostředí,“ sděluje Blesku Irena Seifertová, mluvčí Městské policie hlavního města Prahy. K hledání majitelky pak využili i sociální sítě a rodinné příslušníky, díky kterým se nakonec podařilo majitelku hadů kontaktovat. „Pětatřicetiletá žena si následně zvířata zajistila a z hotelu se povyrovnání účtu odstěhovala. Žádného protiprávního jednání se nedopustila,“ dodává tisková mluvčí.

Nebylo to poprvé

Rozhodně se v Praze nejedná o výjimečný případ. Operátoři na lince 156 městské policie přijímají ročně několik tisíc hlášení o pohybu neobvyklých zvířat na ne zcela obvyklých místech. Buď řeší situaci sami strážníci, nebo dorazí většinou jejich kolegové z odchytové služby, která spadá pod městskou policii a funguje už více než 22 let. Založena byla v květnu 2000. Základnu má v Troji, kde je psí útulek, a ročně odchytne od dvou do více než čtyř tisíc zvířat, většinou psů a koček. Nejinak je tomu s hady. 

Pomalu se stávají běžným cílem odchytu v pražských bytech. Lidé je často podceňují, ve skutečnosti jsou to velmi vnímavá zvířata, která si mohou vytvořit pevné pouto i s člověkem. Mají dobrou paměť a mohou si vzpomínat na prožitá traumata s lidmi, vytváří se s nimi nejlepší ‚bonding‘ od mláděte. „U hadů je důležité nedělat hlasité rány, ani do terária omylem něčím vrážet. To vždy hada vyděsí,“ radí  Věra Přibylová, která již čtyřicet let pracuje jako vedoucí záchranné stanice pro divoká a exotická zvířata.  

Majitelé hadů by si podle doporučení Věry Přibylové měli dávat tyto plazy jednou za čas za krk, jako parťáky. Když chce odlézt, může ho chovatel vrátit zpátky do terária nebo ho nechat plazit po bytě. Had musí být neustále pod dohledem. Problém však nastává v případě, že se chovatel rozhodne hada vypustit a dál se o něho nestará. V extrémních případech může z bytu odlézt a pak překvapit sousedy na chodbě, nebo přímo v jejich bytech.

Pražský magistrát na svých stránkách také popisuje bizarní i tragické případy související s odchytem zvířat. Za patrně nejkurióznější hlášení v souvislosti s plazy považuje odchyt záhadného hada, k němuž povolala strážníky dokonce skupina lidí v roce 2009. Hlídali ho, aby neutekl, a to až do okamžiku, kdy strážníci zjistili, že je dřevěný.

Smutný příběh

Asi nejtragičtějším případem odchytové služby byl zásah u dvou agresivních psů, kteří se dostali kolem půlnoci v únoru 2008 do dětské části pražské zoo. Ve výbězích dětského zookoutku usmrtili třináct ovcí a koz, dalších pět poranili, z nichž dvě podlehly následkům zranění. Psi, kteří patřili holešovickým squaterům, byli chyceni v okamžiku, kdy se pokoušeli dostat do výběhu žiraf. 

Video
Video se připravuje ...

Hadi v hotelu. Městská policie hl. m. Prahy

Fotogalerie
14 fotografií